WK 201418 jun '14 01:16Aangepast op 18 jun '14 01:50

Analyse | Oranje lijkt op stoom, maar het kan nog altijd beter

Auteur: BNR Webredactie

De belangrijkste conclusie van de ouverture van Oranje tegen Spanje is dat de strategie 1-5-3-2 werkt. Die zal Louis van Gaal ook tegen Chili laten zien, vermoedt Jeroen Visscher van organisatieadviesbureau Turner. "Ik vind het net als een veer: hoe harder je het indrukt, hoe harder hij terugspringt."

De technische staf van Oranje
De technische staf van Oranje

Toch zal Van Gaal willen blijven spelen met strategieën, en de wedstrijd tegen Australië lijkt zich daar uitstekend voor te lenen, zegt Visscher. "Australië gaat alleen maar verdedigen, natuurlijk, dus mijn verwachting is dat hij daar gewoon 1-4-3-3 gaat spelen, wat hij anderhalf jaar heeft gespeeld. En daarmee kunnen spelen per wedstrijd, dat is waar ik naar uitkijk."

"Als je goed kijkt naar de wedstrijd kun je drie delen onderscheiden: eerste kwartier conform strategie en het half uur daarna niet zo, doordat Spanje zoveel druk aan het zetten was. Cruciaal was dat de centrale verdedigers Vlaar, Martins Indi en De Vrij de middenvelders niet durfden in te spelen. Er werden veel lange ballen gegeven en dat moet eruit."

"In het eerste half uur werden de middenvelders maar twee keer ingespeeld, in het eerste kwartier van de tweede helft al zeven keer, dus daar heeft Van Gaal echt op gehamerd."

De Guzman
Wat ook opviel was volgens Visscher dat De Guzman na rust bleef staan. "Die was niet echt heel goed aan het spelen en had al geel te pakken. Maar die liet hij toch even staan omdat hij in hem geloofde en dat is wel een briljante interventie in de rust."

Van Gaal had kennelijk een plan B dat eruit bestond om de lange bal te blijven spelen. Met het grote verschil dat het ineens wél de middenvelders bereikte, ook onder druk, op een WK, zelfs in een eerste wedstrijd tegen Spanje. "In dat deel kunnen we nog wel wat verbeteren, maar voor de rest: de tweede helft was natuurlijk weergaloos."
 

------
 

Jeroen Visscher is adviseur en partner van organisatieadviesbureau Turner. Samen met collega Jurgen Frumau schreef hij het boek ‘Louis van Gaal – Hoe smeed je wereldkampioenen?’: een uitgekiende analyse van alle interventies van Van Gaal vanaf zijn eerste werkdag als bondscoach.

 

Gerelateerde artikelen