WK 20148 jul '14 10:49

Nike zag het verkeerd met 'chagrijnige' Robben & Van Persie

Auteur: Pieter van den Akker

Een faliekant verkeerde inschatting. Zo kijkt Cees van Nieuwenhuizen, oud-topman van Nike, terug op de beslissing van het sportmerk om Arjen Robben en Robin van Persie niet vast te leggen en naar de grote concurrent Adidas te laten gaan. Reden voor dit 'verkeerde' besluit? De topspelers waren Nike niet vrolijk genoeg. Dat zegt Van Nieuwenhuizen op BNR.

Van Nieuwenhuizen, die alweer een tijdje weg is bij Nike, voelt zich 'nog een beetje verantwoordelijk' voor het slecht uitgepakte besluit. "In de periode dat zij begonnen op te komen, was ik nog actief binnen Nike."

Geen positieve uitstraling
Waarom het bedrijf het tweetal heeft laten lopen? Van Nieuwenhuizen: "Het gaat niet alleen om voetbalkwaliteiten. Ze moeten ook een bepaalde positieve uitstraling hebben naar de markt om de businessmogelijkheden  uit te nutten. Toen hebben wij ingeschat: misschien is dat niet de meest gunstige keuze.”

Achteraf slaat hij zichzelf voor z’n kop om die inschatting:

 

Ribéry, Rooney en Ronaldo
Voor het WK in Brazilië was de hoop van Nike onder meer gevestigd op sterspelers als Ribéry (‘die geeneens meeging omdat hij geblesseerd raakte’), Cristiano Ronaldo (‘een icoon binnen Nike voetbal, maar met Portugal wist je: daar komt hij nooit ver mee’) en Rooney (‘die hadden we voor Engeland, maar die lagen er vrij snel uit’). Kortom: geen geslaagd toernooi voor Nike, vindt Van Nieuwenhuizen.

“In dat opzicht hebben we het niet goed gedaan, vind ik zelf. Dan vestig je al je hoop op Neymar. Er was een speciale schoen voor Neymar ontworpen, die hij niet eens aan heeft kunnen trekken. Want toen was hij al door die Colombiaan het ziekenhuis in getrapt.”

 

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen