Door Jeroen Visscher van Langs de Lat
Van Gaal had zijn strategisch plan voor de wedstrijd tegen Costa Rica uitgewerkt. In balbezit speelde het Nederlands Elftal de strategie 1-3-4-3. In de aanval kreeg Depay zijn eerste basisplaats aan de linkerkant. Het Nederlands Elftal speelde met de drie centrale verdedigers Vlaar, De Vrij en Martins Indi. Kuyt en Blind stonden meer aanvallend aan de buitenkant en speelden in balbezit op het middenveld. Kuyt was verhuisd naar de rechterkant en verving daar Paul Verhaegh.
Doelpogingen genoeg, maar waar blijft de goal?
In navolging van Mexico gunde ook Costa Rica het balbezit aan het Nederlands Elftal. In de nog meer verdedigende strategie 1-5-4-1 hebben Los Ticos eigenlijk alleen maar 120 minuten lang verdedigd en gewerkt voor de penalty’s. Toch konden ze niet voorkomen dat Oranje na de 20e minuut veel doelpogingen kreeg. In het tweede en derde kwartier van de eerste helft kreeg het Nederlands Elftal in totaal vijf kansen; in de hele wedstrijd zelfs 22 kansen. Vooral Robben en Van Persie hadden beiden met vijf doelpogingen een groot aandeel.
In de tweede helft was het beeld onveranderd. Costa Rica verdedigde, Nederland viel aan. We constateerden al dat de vorm van Sneijder groeiende was tegen Mexico. Die stijgende lijn zette door. In de hele wedstrijd schoot hij vijf keer op het doel en raakte daarbij zowel de paal als de lat. Het inspelen van de aanvallers was ook succesvol. Hij speelde 39 keer de aanvallers in waarvan 28 keer succesvol. Het belangrijkste dat op te merken was aan Sneijder en heel Oranje was het rendement van de kansen. Een doelpunt had de wedstrijd opengebroken en het Nederland veel makkelijker gemaakt.
Robben was en is de grote man in vorm. Ook in deze wedstrijd weer. Hij speelde zestien keer de andere aanvallers aan met een rendement van 69 procent. In totaal had hij vijf kansen. In een emotionele reactie tijdens de wedstrijd reageerde hij dat hij vond dat hij te weinig aangespeeld werd.
Deutsche grundligkeit in de verdediging
Het Nederlands Elftal viel achterin op door de degelijkheid. Aanvallend werden er in de eerste helft door De Vrij en Martins Indi nog wel eens steekjes laten vallen. Verdedigend stond het als een huis. In de wedstrijd heeft Costa Rica maar zeven doelpogingen ondernomen, waarvan er vier in de tweede verlenging waren.
Het verdedigende rendement van de centrale verdedigers was uitstekend. Vooral Vlaar speelde een goede wedstrijd. Zijn verdedigende rendement was 93 procent! Ook het inspelen van Sneijder en Wijnaldum had een hoog rendement: 100 procent. Martins Indi had een verdedigend rendement van 73 procent, terwijl De Vrij de zwakste van de drie was met 55 procent.
Ook speelden Martins Indi en De Vrij goed Sneijder en Wijnaldum in. Martins Indi speelde hen in totaal 27 keer succesvol in; De Vrij kwam tot vijftien keer.
Weer een goede interventie van Van Gaal
In de 105e minuut werd Martins Indi gewisseld voor Huntelaar en schakelde Van Gaal over op een nog meer aanvallende strategie. Zijn beste interventie bewaarde hij echter tot de laatste minuut. Hij wisselde Cillessen voor Krul om zijn specialisme optimaal te kunnen benutten: het stoppen van strafschoppen.
Het analyseren en verbeteren van de spelhervattingen is de taak van zijn assistent Frans Hoek. Samen met Van Gaal dokterde hij niet alleen het plan uit om Krul te in het team te brengen net voor de penalty’s. Hij zorgde in de voorbereiding er ook voor dat alle spelhervattingen, dus ook de penalty’s, van de afgelopen wedstrijden van Costa Rica geanalyseerd waren. Krul stond er dus niet alleen, hij had ook nog de intelligence in welke hoek de Costa Ricanen hoogstwaarschijnlijk zouden schieten. En dat klopte. Krul pakte uiteindelijk twee penalty’s en was de held van de dag voor Nederland.
Wat nemen we mee naar de halve finale tegen Argentinië?
Het vertrouwen zal nog meer zijn toegenomen bij Van Gaal en zijn spelers. Als Di Maria niet fit is, moeten we oppassen voor Messi en Higuain. De laatste liet in de kwartfinale tegen België zien er ook weer aan te komen. Achterin zijn de Argentijnen kwetsbaar. Vooral aan de linker- en rechterflank zal ruimte voor Robben en zijn kornuiten liggen. En dan de kansen wel maken!
------
Jeroen Visscher is adviseur en partner van organisatieadviesbureau Turner. Samen met collega Jurgen Frumau schreef hij het boek ‘Louis van Gaal – Hoe smeed je wereldkampioenen?’: een uitgekiende analyse van alle interventies van Van Gaal vanaf zijn eerste werkdag als bondscoach.
