Langs de Lat13 jun '14 02:54

Brazilië - Kroatië: dé analyse

Auteur: BNR Webredactie

Brazilië heeft donderdag de openingswedstrijd met 3-1 gewonnen van Kroatië door twee doelpunten van Neymar en een puntertje van Oscar. Brazilië stond zichtbaar onder een enorme druk om te winnen voor het volk. In de beleving lieten de kanaries zien dat ze wel een team zijn; in de uitvoering op het veld nog niet.

Door Jeroen Visscher van Langs de Lat

De eerste vijfentwintig minuten legde Kroatië bloot waar de kwetsbaarheid van Brazilië ligt. Het verdedigen als een team wordt nog onvoldoende uitgevoerd. In het veld was in de eerste helft duidelijk waarneembaar dat er te veel ruimte zat tussen het verdedigende blok en het aanvallende blok. De twee verdedigende middenvelders verzuimden de balans op het middenveld bij balverlies te houden. Zo onstond er ruimte van meer dan twintig meter tussen de aanval en de verdediging.

De beide backs, Dani Alves en Marcelo, kwamen zoals verwacht beiden veelvuldig op. Dani Alves kwam in totaal 37 keer op tijdens de wedstrijd. De eerste helft spande de kroon, met 25 keer opkomen. Net voor de 0-1 had Dani Alves een rush naar het 16-metergebied gemaakt. De bal werd onderschept en de aanval van Kroatië razendsnel uitgespeeld. Uiteindelijk was het Marcelo die met een eigen doelpunt voor de 0-1 zorgde.

In de tweede helft gaf bondscoach Scolari zijn team de opdracht om meer behoudend te spelen, met de linies dichter bij elkaar. Vooral de verdedigende middenvelders speelden meer naast in plaats van achter elkaar, wat de gewenste balans opleverde.

Het rendement van het druk zetten op de tegenstander verschilde enorm. In het eerste kwartier van de eerste helft zette Brazilië slechts vier keer druk op Kroatië, zonder balverovering. In het eerste kwartier van de tweede helft was dat zes keer, met twee balveroveringen.

Neymar in de spotlight
Neymar was de grote man in de openingswedstrijd. Hij scoorde in de 29e en 71ste minuut de 1-1 respectievelijk 2-1 voor Brazilië. Als we zijn prestaties in de hele wedstrijd koppelen aan de strategie en uitvergroten, valt vooral het hoge rendement van zijn doelpogingen op.

Neymar gaf in totaal 53 passes, met een rendement van 75 procent. Zijn passes kwamen vooral terecht bij linksback Marcelo: acht in totaal,waarvan zeven succesvol. Het bedienen van de spits Fred lukte matig: van de vier keer dat Neymar Fred inspeelde, kwam slechts 25 procent aan. Ook bij het beter druk zetten op de tegenstander in de tweede helft speelde Neymar een belangrijke rol; twee balveroveringen uit zes keer druk zetten op Kroatië.

Maar het meest opvallende is natuurlijk het rendement van zijn doelpogingen. In de wedstrijd kwamen vier doelpogingen van de voet van Neymar, met een rendement van 50 procent. Dat is het rendement van een absolute topspits.

Kroatië gaf zich niet gewonnen en het werd nog spannend in het laatste kwartier van de wedstrijd. Mocht Nederland in de achtste finale uit moeten komen tegen Brazilië, dan liggen er kansen aan de buitenkanten. Door het veelvulding opkomen van Dani Alves en Marcelo ligt er veel ruimte achter hen. Kroatië profiteerde er bijna van. Maar helaas voor hen: uit de vijf doelpogingen wisten ze niet meer te scoren. Zo eindigde de openingswedstrijd van het WK in 3-1 voor het thuisland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen