Langs de Lat22 jun '14 14:58Aangepast op 22 jun '14 15:25

Funnels en interventies: dus zó kweek je wereldkampioenen

Auteur: Thijs Baas

Met het inbrengen van Memphis Depay greep Louis van Gaal succesvol in tegen Australië. Volgens Jeroen Visscher van Langs de Lat had Van Gaal daarmee één van zijn 'pareltjes' te pakken. "Hij kiest daarmee voor creatie, in plaats van de snelheid van Lens áchter de verdediging." Toch is het de vraag of Oranje genoeg in huis heeft om het ook te bolwerken tegen de écht grote teams.

Image

Ook met het toelaten van de familie van de spelers vlak voor een wedstrijd tot de spelersgroep verraadt Van Gaal zijn ambitie om de prestaties van zijn team te verbeteren door interventies, zegt Visscher. "Dat kan met wissels in de wedstrijd, maar het zijn ook alle zaken die hij in de voorbereiding op een wedstrijd óf achteraf doet. Zoals we Van Gaal tot nu toe hebben geanalyseerd, gaat hij heel erg af op de objectieve analyse op basis van de zwakte en sterktes van de tegenstander. Het is interessant dat Van Gaal zich tegen Australië door de spelers heeft laten beïnvloeden. Uiteindelijk denk ik dat 1-4-3-3 vanaf het begin veruit de beste strategie was geweest."
 

Of het allemaal genoeg is om echt heel ver te komen in het toernooi, dat is nog maar de vraag. Voor Visscher staat Oranje niet in de top-3 van favorieten. "Ik denk dat de inschatting achtste finale of kwartfinale - een beetje afhankelijk van Brazilië - wel in stand blijft, maar het niveau is te wisselend. Nigel de Jong bijvoorbeeld is een kanjer met het bikkelen, maar de echte steekbal heeft hij nog te weinig als je het vergelijkt met Schweinsteiger. Dat is misschien wel de meest complete middenvelder volgens de nieuwe definitie."

Favoriet
En daarmee is meteen de belangrijkste troef genoemd van Duitsland, de aanvoerder van de top-3, zoals Visscher die op dit moment voor zich ziet. "Zonder twijfel. Vooral de strategie is interessant. Als je kijkt hoe het in de eerste wedstrijd ging met Müller, dat is een opkomende spits die niet alleen de doelpunten maakt, maar die ook vol gaat op het middenveld. De nieuwe middenvelder hadden we al, maar dat is typisch iets van de nieuwe spits." Een bewuste keuze van bondscoach Joachim Löw, die de kritiek van met name Duitse media daarmee terecht in de wind sloeg.

Dan Brazilië. Dat team gaat geheid nog groeien in het toernooi, verwacht Visscher, en alleen al daarom hoort het per definitie thuis in de top-3. "Brazilië móet wereldkampioen worden, dat merk je aan alles. Het sprankelt nog niet genoeg en is nog heel erg afhankelijk van Neymar. De funnel - het inspelen van de verdediging van het middenveld en dan van het middenveld naar de aanval - hield in de tweede wedstrijd op bij het middenveld aan de verdedigende kant." En daarmee stokte, net als bij Oranje, vaak de aanvoer naar de aanval.

Argentinië kwetsbaar
Hoewel Argentinië kwetsbaar is doordat het hele spel is opgehangen aan Messi, blijft het land voor Visscher de op twee na grootste favoriet. Als Higuaín, zoals Messi min of meer heeft geëist, wordt ingezet voor meer aanvallende impulsen, dan kan het nog makkelijk goedkomen met de Argentijnen, denkt Visscher. "Dan wordt het veel minder kwetsbaar. Dan wordt het veel en veel lastiger voor de tegenstanders, dus dat gaat Argentinië heel ver brengen."

Maar wat voorop staat tijdens dit WK is dat er heel veel open wedstrijden zijn, met heel veel doelpunten, én veel aandacht voor strategie, ervaart Visscher. "Maar met name het genieten van de wedstrijden is fantastisch. Brazilië is echt een voetballand, dat merk je aan alles." Toch ontkom je er als analist niet aan om te kijken hoe de landen spelen en hoe ze op het veld staan. Dat wordt vastgelegd tijdens de wedstrijd en op basis van objectieve data nader geanalyseerd. "Soms word je verrast, maar meestal klopt het wel met wat we in de wedstrijd zien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen