Langs de Lat30 jun '14 04:10Aangepast op 5 jul '14 04:06

Nederland - Mexico: dé analyse

Auteur: BNR Webredactie

Het Nederlands Elftal heeft zich zondag als derde team geplaatst voor de kwartfinale. Pas in de laatste vijf minuten van de wedstrijd kon Oranje de 0-1 achterstand ombuigen naar de 2-1 winst. Klaas-Jan Huntelaar stelde met zijn invalbeurt Louis van Gaal niet teleur met een assist op Sneijder en de benutte penalty in blessuretijd. Zaterdag wacht Costa Rica in de kwartfinale. De analyse doen we aan de hand van de feedback van Louis van Gaal op de wedstrijd.

Nederland - Mexico: dé analyse
Nederland - Mexico: dé analyse

Door Jeroen Visscher van Langs de Lat

‘Plan B werkt’
Het was de eerste wedstrijd van Van Gaal waarin hij geen twee maar drie strategieën liet uitvoeren door zijn spelers. Vanzelfsprekend startte het Nederlands Elftal in de verdedigende 1-5-3-2 strategie. Na het doelpunt van Mexico van Dos Santos greep Van Gaal in. Hij bracht Depay voor Verhaegh en schakelde in de 56e minuut over op 1-4-3-3. Toen dat geen resultaat opleverde nam Van Gaal nog meer risico. Hij schakelde na de drinkpauze in de 76e minuut over op plan C: 1-3-3-4 met Kuyt als tweede spits naast Huntelaar die al was ingevallen voor Van Persie. Hiermee forceerde Van Gaal niet alleen de gelijkmaker, maar ook het winnende doelpunt van Huntelaar.

‘Met Paul Verhaegh hadden we meer balbezit dan we ooit gehad hebben’
Mexico had haar huiswerk goed gedaan. Waar Chili nog vol op de aanval speelde, liet Mexico bewust veel meer het initiatief bij Oranje liggen. Mexico trok zich vaak terug tot achter de middellijn en gunde de Nederlandse verdedigers balbezit. Oranje werd door het balbezit echter niet gevaarlijk.

In de eerste en het begin van de tweede helft waren het vooral de Mexicanen die goede kansen kregen. In 60 minuten ondernamen ze negen doelpogingen. In vergelijking met de voorgaande wedstrijden was dat het aantal dat de tegenstanders in de hele wedstrijd ondernamen.
 

In de eerste helft was overigens het verdedigende rendement slecht: 42 procent. Het derde kwartier werd er zelfs geen één duel gewonnen.

Van Gaal wilde met balbezit meer doen. Hij passeerde Janmaat en koos voor Verhaegh. In de 56 minuten dat hij speelde liet hij nog niet zien dat hij de onbetwiste nummer 1 is op de positie van rechtsback. Hij kwam 15 keer op wat resulteerde in één voorzet met rendement. Zijn verdedigend rendement lag op 33 procent.

Janmaat kwam in de drie wedstrijden die hij speelde gemiddeld tien keer op. Dat leverde in totaal vier voorzetten op waarvan er één succesvol was. Zijn verdedigende rendement was gemiddeld 55 procent. Dirk Kuyt kwam in de wedstrijd tegen Mexico 32 keer op en gaf drie voorzetten, ook zonder rendement. Zijn verdedigende rendement was 50 procent.

‘Het WK wordt beslist op fitheid en vorm’
Louis van Gaal had het al lang geleden aangekondigd. De hitte in Brazilië vereist een enorm fit team. En dat is het Nederlands Elftal zeker. In elke wedstrijd werd tot nu toe in het laatste half uur de tegenstander onder druk gezet en kreeg Oranje veel kansen. Het beeld werd bevestigd in de hitte van Fortoleza. In de tweede helft ondernam Oranje 3, 5 en 6 doelpogingen per kwartier. Het laatste half uur dus elf doelpogingen, waaruit de twee doelpunten vielen.

Van Gaal complimenteerde Sneijder over zijn fitheid, maar sprak hem aan op zijn vorm. Die vorm groeide in de wedstrijd tegen Mexico. Uiteraard door het doelpunt in de 88eminuut, maar Sneijder ondernam daarvoor nog driemaal een doelpoging. Het rendement van het inspelen van de aanvallers verbeterde ook en was nu 68 procent. Ook nu weer waren zijn verdedigde prestaties goed. Sneijder liep 10,8 km en had een verdedigend rendement van 50 procent.

Het was niet de wedstrijd van Van Persie. In de 76e minuut werd hij gewisseld voor Huntelaar. In de eerste helft werd Van Persie slechts elf keer succesvol ingespeeld. Hieruit kon hij één keer op het doel schieten. Van Gaal spaarde Van Persie niet omdat hij aanvoerder en sterkhouder is van Oranje. Als de wedstrijd erom vraagt, grijpt hij in. Niet voor de eerste keer pakten zijn wissels goed uit.

Wat nemen we mee naar de kwartfinale tegen Costa Rica?
Nigel de Jong nemen we in ieder geval niet mee. Hij viel al in de 9e minuut uit met een liesblessure en de vraag is of hij nog in actie komt op dit WK. Dat is een forse aderlating voor Oranje. De Jong vecht de meeste 1-1 duels uit met een hoog rendement.

Costa Rica zal de wedstrijd tegen Mexico goed analyseren en tot de conclusie komen dat de aanpak van Mexico resultaat kan opleveren. Costa Rica speelt in een 1-5-4-1 strategie, dat vergelijkbaar is met de strategie van het Nederlands Elftal. Zij zullen het balbezit ook bij Oranje laten. Zal het dan eindelijk lukken om ook met balbezit een goede wedstrijd te spelen? Of is het bekende patroon weer aan de orde. Tot de 65e minuut investeren om de tegenstander moe te maken en daarna de ruimte benutten met goed voetbal?

------
 

Jeroen Visscher is adviseur en partner van organisatieadviesbureau Turner. Samen met collega Jurgen Frumau schreef hij het boek ‘Louis van Gaal – Hoe smeed je wereldkampioenen?’: een uitgekiende analyse van alle interventies van Van Gaal vanaf zijn eerste werkdag als bondscoach.

 

Gerelateerde artikelen