
Door Jeroen Visscher van Langs de Lat
Argentinië startte weer in dezelfde strategie. Met Higuain diep in de spits en daarachter de aanvallers Di Maria, Messi en Lavezzi. Laatstgenoemde verving de geblesseerde Agüero. In de 74 minuten die Lavezzi speelde, ondernam hij slechts twee doelpogingen; zijn opvolger Palacio kwam in 46 minuten tijd tot hetzelfde aantal. Zo veranderde het gevreesde viertal in een drietal.
Prestaties eerste helft verslechteren
Vooral in de eerste helft waren de prestaties van Argentinië onder de maat. De aanvallende acties namen in de eerste helft in aantal per kwartier gestaag af van 17, naar 14 en 10 duels. De verdedigende duels namen juist toe: 9, 14 en 18 duels per kwartier.
Het verdedigende rendement bleef echter wel op niveau. De centrale verdedigers hielden hun rendement op 50 procent in de wedstrijd. De beide backs leverden een goede prestatie, waarbij vooral Rojo opviel door zijn ijver. In 90 minuten kwam hij 30 keer op en gaf hij elf voorzetten. Alleen het rendement viel tegen: 18 procent kwam aan bij een medespeler.
De lach van Messi breekt nog niet definitief door
In de reguliere speeltijd kreeg Argentinië 22 doelpogingen. Maar het schitterde minder dan in de wedstrijd tegen Nigeria. Messi was in de eerste 90 minuten te weinig dominant met maar twee doelpogingen. Het rendement van zijn aanvallende acties was met 69 procent goed. Ook deze wedstrijd gaf hij geen steekballen op de aanvallers, maar kwam hij wel tot vijf voorzetten. Uiteindelijk was hij beslissend met de assist op Di Maria. De lach van Messi is nog niet voorgoed terug op zijn gezicht.
Higuain viel behoorlijk tegen met vier doelpogingen. Di Maria was veruit het meest gevaarlijk met dertien doelpogingen. Naarmate het duel vorderde werd hij steeds gevaarlijker. In het laatste kwartier van de verlenging had hij vijf kansen. De laatste kans was de beste en Di Maria liet zien dat hij met Messi de ster van Argentinië is.
Het verschil tussen de eerste helft en de rest van de wedstrijd laat zich het beste uitdrukken in het aantal doelpogingen. In de eerste helft kwam Argentinië niet verder dan vijf, in de tweede helft waren dat er zeventien en in de verlenging kwamen daar nog eens acht doelpogingen bij.
Argentinië ontsnapt in blessuretijd
In de reguliere speeltijd kreeg Zwitserland negen kansen en in de verlenging kwamen daar nog vijf kansen bij. In blessuretijd van de verlenging was de grootste kans voor invaller Dzemaili. Hij kopte echter op de paal waardoor Argentinië alsnog zonder penalty’s door was naar de kwartfinale.
Moeten we vrezen voor Argentinië?
Moeten we nu al gaan vrezen voor de eventuele halve finale tegen Argentinië? Nee. In de vier wedstrijden die Argentinië tot nu toe speelde, overtuigde Argentinië alleen tegen Nigeria. Messi en Di Maria zijn de uitblinkers, maar zij worden maar moeizaam in stelling gebracht. Verdedigend oogt Argentinië kwetsbaar. Zwitserland kon er niet van profiteren, maar kreeg wel goede kansen. Nigeria scoorde wel tegen Argentinië en toonde daarmee aan dat ook Oranje niet kansloos is als in de kwartfinale gewonnen wordt van Costa Rica. En Argentinië staat ook nog niet in de halve finale!
------
Jeroen Visscher is adviseur en partner van organisatieadviesbureau Turner. Samen met collega Jurgen Frumau schreef hij het boek ‘Louis van Gaal – Hoe smeed je wereldkampioenen?’: een uitgekiende analyse van alle interventies van Van Gaal vanaf zijn eerste werkdag als bondscoach.
