Langs de Lat10 jul '14 06:27

Nederland – Argentinië: dé analyse

Auteur: BNR Webredactie

"Zo dichtbij. Maar ook zo veraf", zei Sneijder net na de halve finale tegen Argentinië. Het Nederlands Elftal verloor woensdag na strafschoppen na 120 minuten lang de stand 0-0 op het scorebord gezien te hebben. En zo vervloog de droom om wereldkampioen te worden. Zaterdag wacht Brazilië in de kleine finale voor de strijd om de derde en vierde plaats.  

Het werd vooral een tactische wedstrijd tussen twee coaches die beiden een defensieve strategie hadden gekozen. Van Gaal viel terug op de 1-5-3-2 strategie en startte met de sterkste opstelling. Verrassend genoeg stond De Jong in de basis na een zeer snel herstel van zijn liesblessure. In de 62 minuten die hij speelde was zijn verdedigend rendement 80 procent.

De wedstrijd van de centrale verdedigers
Vooraf was er natuurlijk veel angst voor Messi. Maar de Argentijn kon amper gevaarlijk worden in de wedstrijd. De enige keer dat hij zelf gevaarlijk was, was met een vrije trap die knap door Cillessen werd gestopt.

De defensieve strategie aan beide kanten liet de verdedigers in het middelpunt staan. Vlaar was verdedigend weer de rots in de branding. Zijn verdedigend rendement was met 93 procent erg goed. Ook het inspelen van de middenvelders had een hoog rendement. Vlaar speelde de verdedigende middenvelders 13 keer in met een maximaal rendement. Het inspelen van Sneijder deed hij weliswaar minder vaak, maar ook daar haalde Vlaar 100 procent rendement.

Zijn maatje in de verdediging De Vrij had een minder goed verdedigend rendement: 55 procent. Het inspelen van de middenvelders ging hem wel goed af. Vlaar deed dat 36 keer met een hoog rendement. Verdedigend was de linkerkant zwakker bij Oranje. In de eerste helft was het verdedigende rendement van Martins Indi slechts 29 procent; het rendement van Blind was met 25 procent nog slechter.

De beide backs presteerden minder dan normaal. Vooral Dirk Kuyt was onnauwkeurig in zijn passing en zijn voorzetten. Kuyt kwam in de wedstrijd 54 keer op, waarvan slechts 13 keer in de eerste helft. Hij gaf drie voorzetten waarvan er één aankwam bij een medespeler. Blind kwam in de eerste helft in totaal tien keer op. Hij gaf geen succesvolle voorzetten.

Robben en Van Persie aan de ketting
Bondscoach Sabella had zijn huiswerk goed gedaan. Maradona voorspelde woensdagochtend al dat Robben niet aangespeeld zou kunnen worden. Vanuit Argentijns perspectief lukte dat goed. Van Persie werd 18 keer op de helft van de tegenstander aangespeeld. Robben werd 45 keer aangespeeld, verdeeld over 120 minuten. Bij Robben valt op dat hij met name in het laatste kwartier van de wedstrijd en de verlenging wel werd aangespeeld. In die periode werd hij 29 van de 45 keer ingespeeld.

Pas in de 90 minuut kreeg Robben zijn eerste grote kans. Hij werd aangespeeld in het zestienmetergebied, maar de bal sprong net wat te ver van zijn voet af zodat hij niet doeltreffend kon zijn. Er was geen ruimte voor zijn rushes en dribbels. In de wedstrijd kwam hij tot twee doelpogingen. Voor Van Persie was het niet veel anders. Hij kwam tot geen enkele doelpoging.

Van Gaal moest eerder wisselen dan hem lief was. Martins Indi moest in de rust geblesseerd in de kleedkamer achterblijven. Voor hem in de plaats kwam Janmaat, waardoor Kuyt weer als linksback moest fungeren. Clasie verving De Jong en in de 95 minuut wisselde Van Gaal Van Persie voor Huntelaar. Hij nam de beslissing om de wedstrijd te forceren en het niet op penalty’s aan te laten komen. Huntelaar viel goed in, maar kon de beslissende goal niet maken.

En zo kwam het weer aan op penalty’s. Alleen had Van Gaal zijn wissels in de wedstrijd gebruikt en kon hij geen psychologische zet doen door Krul in te zetten. Het Nederlands Elftal verloor de penaltyreeks door twee gestopte penalty’s van Vlaar en Sneijder.

Wat nemen we mee naar de wedstrijd om de derde en vierde plaats tegen Brazilië?
Op een WK gaat het maar om één plaats en dat is de eerste plaats. Van Gaal en zijn team hadden woensdag nog even tijd nodig om te kunnen schakelen. Uiteindelijk zal zijn prestatiedrang het winnen en gaat hij het plan maken om Brazilië zaterdag nog een keer pijn te doen. De wedstrijd waar het natuurlijk om gaat is zondag. De finale. Argentinië tegen Duitsland.

------
 

Jeroen Visscher is adviseur en partner van organisatieadviesbureau Turner. Samen met collega Jurgen Frumau schreef hij het boek ‘Louis van Gaal – Hoe smeed je wereldkampioenen?’: een uitgekiende analyse van alle interventies van Van Gaal vanaf zijn eerste werkdag als bondscoach.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen