Door Jeroen Visscher van Langs de Lat
Bondscoach Löw liet hetzelfde basisteam starten als in de kwartfinale tegen Frankrijk. Met Klose in de spits en Müller vanaf de rechterflank was het plan helder. Snel druk zetten op de Brazilianen en met name Dante de opbouw gunnen. Het druk zetten deed Duitsland vooral op Dante (acht keer), David Luiz (zes keer) en Luiz Gustavo (vijf keer).
Neymar of Thiago Silva?
Vooraf was er natuurlijk veel aandacht voor het gemis van Neymar. Bondscoach Scolari koos voor Dante als vervanger van Thiago Silva en Bernard als vervanger van Neymar. De vraag was wie er meer gemist zou worden: Neymar of de geschorste aanvoerder Thiago Silva?
De eerste tien minuten ging het nog gelijk op. Duitsland speelde slordig. Müller leed twee keer balverlies. Maar bij het volgende balcontact was het raak. David Luiz liet bij een corner zijn man lopen en Müller maakte zijn vijfde doelpunt van het toernooi. Daarna werd het gemis van Thiago Silva pijnlijk duidelijk.
Brazilië vernederd in zeven minuten
Vier doelpunten in zeven minuten. De eerste was een memorabele. Klose maakte na een mooie aanval van Duitsland en een assist van Müller zijn tweede treffer van het toernooi. Daarmee scoorde hij zijn zestiende doelpunt op een WK-toernooi en ging daarmee Ronaldo voorbij als topscorer.
Het doelpunt van Klose was het startschot voor de vernedering van Brazilië. In de hele wedstrijd kreeg Duitsland vijftien kansen. De meeste daarvan vielen in het tweede kwartier. Zeven doelpogingen met een rendement van 57 procent. Lahm stond weer op zijn vertrouwde positie van rechtsback en was betrokken bij twee doelpunten. Hij kwam 24 keer op en gaf drie voorzetten. Twee van die voorzetten werden door Kroos en Schürrle gepromoveerd tot assists.
Aan Braziliaanse zijde lukte er niet veel. Het verdedigende rendement van de verdediging toonde dat ook aan. In 90 minuten was het rendement 43 procent. Dante had een verdedigend rendement van slechts 20 procent.
Wat nemen we mee naar de finale?
Duitsland gaat vol vertrouwen naar de finale. Tot de halve finale was er in Duitsland veel discussie over het spel van ‘die Mannschaft’. Die discussie is nu over. Het spel in balbezit was erg goed. Duitsland is daarmee een geduchte tegenstander en direct favoriet in de finale. Toch zijn er wel degelijk kansen voor de andere finalist tegen Duitsland. Er ligt veel ruimte achter de verdediging van de Duitsers. Uitblinker Neuer staat zo opgesteld dat hij die ruimte kan bewaken, maar een scherpe (steek)pass kan de Duitsers wel degelijk pijn doen. Op naar de finale!
------
Jeroen Visscher is adviseur en partner van organisatieadviesbureau Turner. Samen met collega Jurgen Frumau schreef hij het boek ‘Louis van Gaal – Hoe smeed je wereldkampioenen?’: een uitgekiende analyse van alle interventies van Van Gaal vanaf zijn eerste werkdag als bondscoach.
