Door Jeroen Visscher van Langs de Lat
Beide teams startten fel in de eerste helft. Hulk was bij de Brazilanen weer teruggekeerd in de basis. Hij was in de wedstrijd naast Neymar veruit de meest gevaarlijke speler van de seleção. Chili had moeite met een nauwkeurige aanvalsopbouw en leed veelvuldig balverlies. Brazilië speelde in de vertrouwde 1-5-4-1 opstelling met veel ruimte voor de opkomende backs Alves en Marcelo.
Hulk staat Neymar bij in aanval
In de groepswedstrijden viel op dat Neymar de enige is die doelpunten kon scoren voor Brazilië. In de drie wedstrijden voor Chili ondernam hij tien doelpogingen met een rendement van 40 procent. In de achtste finale tegen Chili kreeg Neymar eindelijk hulp. Hulk was gevaarlijk met zes doelpogingen waarvan drie op het goal gericht waren. Hij had maar liefst 27 aanvallende acties met een rendement van 59 procent.
Neymar had 33 aanvallende acties met een rendement van 48 procent. De doelpogingen van Neymar vielen tegen: vier keer waarvan maar één op de goal gericht. Het was niet de wedstrijd om zijn stempel op te drukken.
Brazilië presteert onder de maat in tweede helft
Van de wedstrijd Nederland – Chili weten we dat er veel ruimte voor de twee backs ligt aan de zijkanten. Oranje vulde dat maar matig in, maar Brazilië wist daar beter gebruik van te maken. Alves kwam 24 keer op en gaf vijf voorzetten met een rendement van 60 procent. Zijn collega back Marcelo kwam 23 keer op van waaruit hij twee voorzetten gaf met een rendement van 50 procent.
Het was opvallend dat na de 1-0 van Brazilië zij zich direct verder liet terugzakken. Zo hanteerden ze meer de strategie van het Nederlands Elftal, alleen was de uitvoer minder goed.
Het inspelen van de aanvallers gebeurde vooral door de backs. De middenvelders konden de aanvallers in de wedstrijd 47 keer bereiken. Het rendement daarvan was 62 procent. De backs hadden een beter rendement. Zij speelden de aanvallers in totaal 58 keer aan met een rendement van 72 procent.
In de tweede helft zakte het niveau van de wedstrijd terug naar een bedenkelijk niveau. In het vijfde kwartier van de wedstrijd bereikte de wedstrijd zijn dieptepunt. De Braziliaanse middenvelders en backs wisten de aanvallers slechts elf keer te bereiken. Van de 27 doelpogingen in de hele wedstrijd waren er maar twee in het eerste half uur van de tweede helft. In het toernooi was dit veruit het slechtste half uur van Brazilië. Gelukkig voor hen bleef het deze keer zonder gevolgen. In het laatste kwartier van de tweede helft verbeterden de prestaties van Brazilië weer enigszins.
In de verlenging was Brazilië meestal de bovenliggende partij. Chili kon eenvoudigweg niet meer. Het aantal aanvallende acties van Brazilië nam in de verlenging dan ook toe naar 46 acties met een rendement van 52 procent. Chili daarentegen had maar 26 aanvallende acties met een rendement van 38 procent.
Maar Chili was nog niet geslagen. In de laatste minuut van de verlenging was daar ineens Pinilla die keihard op de lat schoot. Wat volgde was een zenuwslopende penaltyreeks waarin Brazilië uiteindelijk aan het langste eind trok.
Hebben we zaterdag de aanstaande wereldkampioen zien spelen? Waarschijnlijk niet. Brazilië blijft te veel afhankelijk van Neymar en achterin is de seleção kwetsbaar. Elke tegenstander krijgt kansen tegen Brazilië. Chili lukte het vandaag niet, maar er zal een tegenstander komen die dat wel lukt. Of is het moraal nu zo goed dat Hulk en Oscar effectiever worden in de aanval?
------
Jeroen Visscher is adviseur en partner van organisatieadviesbureau Turner. Samen met collega Jurgen Frumau schreef hij het boek ‘Louis van Gaal – Hoe smeed je wereldkampioenen?’: een uitgekiende analyse van alle interventies van Van Gaal vanaf zijn eerste werkdag als bondscoach.
