Langs de Lat1 jul '14 06:14Aangepast op 5 jul '14 04:06

Duitsland – Algerije: dé analyse

Auteur: BNR Webredactie

Duitsland heeft zich maandag moeizaam geplaatst voor de kwartfinale tegen Frankrijk. De Duitsers hadden een verlenging nodig om met 2-1 te winnen van Algerije. Schürrle en Özil waren de doelpuntenmakers aan Duitse zijde. In blessuretijd van de tweede verlenging scoorde Djabou voor Algerije. Waarom ging het zo moeizaam en wat kan Van Gaal wel wat Löw niet kan?

Door Jeroen Visscher van Langs de Lat

Bondscoach Löw moest een keuze maken op het middenveld. Khedira of Schweinsteiger? Hij koos voor de laatste omdat het rendement van Schweinsteiger in de voorgaande wedstrijd hoger was dan dat van Khedira.

Schweinsteiger overtuigt nog niet
Overtuigen kon Schweinsteiger op basis van zijn prestaties nog niet. Zijn verdedigende rendement liep terug van 83 procent in het duel met de Verenigde Staten naar 50 procent tegen Algerije. Het rendement van het druk zetten op de tegenstander was wel hoog. Bij het negen keer druk zetten veroverde hij drie keer de bal. Het rendement van het inspelen van de aanvallers verbeterde ook enigszins van 76 procent naar 82 procent.

Hoog rendement voor Boateng
Achterin kon Hummels niet spelen. Löw had Boateng nu als centrale verdediger naast Mertesacker opgesteld en Mustafi als rechtsback opgesteld. In de wedstrijd tegen de Verenigde Staten hadden we al geconcludeerd dat Boateng een hoog rendement had als rechtsback. Ook de rol van centrale verdediger pakte Boateng goed op. Zijn verdedigende rendement was 90 procent, terwijl zijn collega centrale verdediger Mertesacker niet verder kwam dan 67 procent.

De eerste helft was Duitsland slordig in balbezit. De Algerijnen kwamen steeds beter in de wedstrijd. In het eerste half uur leidde dat tot vier doelpogingen aan Algerijnse kant, terwijl Duitsland niet verder kwam dan drie doelpogingen.

Ook voorin konden er geen potten worden gebroken. Götze was de eerste helft onzichtbaar. In 45 minuten had hij maar zes aanvallende acties met een rendement van 33 procent. Hij kwam tot twee passes naar aanvallers waarvan er één niet aankwam. Met één doelpoging kon Löw niet tevreden met Götze zijn geweest. Hij werd in de rust gewisseld voor Schürrle.

Schürlle is de Depay van Duitsland
Schürrle mocht in de tweede helft zijn opwachting maken tegen de Algerijnen. Hij wordt vaak door Löw ingezet als creatief breekijzer om de wedstrijd te kantelen. Net als Depay bij het Nederlands Elftal was hij gevaarlijk met zijn acties en ondernam hij zeven doelpogingen. In de 92 minuut was hij het ook die de score opende voor Duitsland.

Müller scoorde maandag niet, maar was wel belangrijk met een assist op Schürrle. In de hele wedstrijd kwam hij tot 23 aanvallende duels met een rendement van 43 procent. Tevens had hij veertien passes op aanvallers met een rendement van 71 procent. Als zwervende en hardwerkende spits speelde hij ook deze wedstrijd weer een belangrijke rol.

Het was niet de beste wedstrijd van Duitsland. Toch hadden de Duitsers veel kansen om te winnen. In de reguliere speeltijd maar liefst 21 doelpogingen zonder rendement. In de verlenging kwamen daar nog zeven doelpogingen bij, waaruit beide doelpunten vielen. Algerije leek fitter dan de eerdere veldslag tegen België, maar het aantal doelpogingen liet zien dat wel degelijk vermoeidheid een rol speelde. In het laatste kwartier van de wedstrijd kreeg Algerije geen enkele kans, terwijl in de verlenging slechts drie doelpogingen te noteren waren.

Duitsland schittert nog niet
Rechtsback Mustafi werd in de 70 minuut vervangen door Khedira. Voor Lahm betekende dit dat hij terugkeerde naar zijn oude positie van rechtsback. Dat deed hij met verve. In 45 minuten kwam Lahm dertien keer op en leverde dat één succesvolle voorzet op. Dat is beter dan het gemiddelde van Janmaat bij het Nederlands Elftal.

Duitsland schittert op de wedstrijd tegen Portugal na dus nog niet op dit WK. Löw blijft onverstoorbaar vasthouden aan zijn strategie met Duitsland. Hij heeft tijdens de wedstrijd maar beperkte mogelijkheden voor interventies. Louis van Gaal kan met de wissel van Depay tijdens de wedstrijd switchen naar een andere strategie die de spelers goed uitvoeren. Löw durft dat alleen voor een wedstrijd en niet tijdens. De enige mogelijkheid die hij heeft is om twee spelers te wisselen in dezelfde strategie. Vooralsnog is dat voldoende om de kwartfinale te bereiken.

In de kwartfinale speelt Duitsland tegen Frankrijk. Een kraker. Waarin Duitsland met vertrouwen naar toe werkt. Niet op basis van het vertoonde spel tegen Algerije. Wel in de wetenschap dat Frankrijk meer aanvallend zal spelen en ruimte gaat weggeven voor het dynamische Duitse middenveld. Daar zullen ze in de kwartfinale vast raad mee weten.

------
 

Jeroen Visscher is adviseur en partner van organisatieadviesbureau Turner. Samen met collega Jurgen Frumau schreef hij het boek ‘Louis van Gaal – Hoe smeed je wereldkampioenen?’: een uitgekiende analyse van alle interventies van Van Gaal vanaf zijn eerste werkdag als bondscoach.

 

Gerelateerde artikelen