Langs de Lat27 jun '14 04:29

Duitsland - Verenigde Staten: dé analyse

Auteur: BNR Webredactie

Joachim Löw en Jürgen Klinsmann. Twee vrienden en twee bondscoaches. Donderdag stonden ze tegenover elkaar met Duitsland en de Verenigde Staten. De veel besproken salonremise bleef uit. Duitsland trok fel ten strijde en won met 1-0 door een doelpunt van Müller. Met die uitslag kwalificeerde ook de VS zich voor de achtste finales. En zo bleven Löw en Klinsmann vrienden.

Door Jeroen Visscher van Langs de Lat

Bondscoach Löw had op twee plaatsen wijzigingen doorgevoerd. Götze begon op de bank waardoor Podolski voor het eerst in de basis startte. Het rendement van Khedira tegen Ghana was Löw blijkbaar ook opgevallen. Tegen de VS startte Schweinsteiger als middenvelder. Voor de coach een mooie kans om de rendementen van beide spelers te vergelijken.

Schweinsteiger hoort thuis in de basis
De analyse is duidelijk. Schweinsteiger hoort in de basis. In de 76 minuten die hij speelde kwam hij tot negen aanvallende acties met een rendement van 75 procent. Verdedigend had hij weer een prima rendement met zes duels en een rendement van 83 procent. Hij kwam tot 29 passes naar de aanvallers met een rendement van 76 procent. Bovendien excelleerde Schweinsteiger in het druk zetten op de tegenstander. Dat deed hij vijftien keer in 76 minuten. In de wedstrijd Nederland – Chili kwam het Nederlands Elftal als team op achttien keer druk zetten op de tegenstander.

Het rendement van Khedira in de wedstrijd tegen Ghana lag veel lager. Zijn verdedigende rendement lag op 40 procent. Aanvallend kwam hij tot twintig aanvallende passes met een rendement van 65 procent. Löw kan niet meer om Schweinsteiger heen.

De beide centrale verdedigers herstelden zich ten opzichte van de wedstrijd tegen Ghana. Hummels had een verdedigend rendement van 67 procent, Mertesacker kwam op 60 procent uit. Het inspelen van de middenvelders deden ze weer met durf en succes. In totaal speelden ze 86 keer de middenvelders in met een rendement van 98 procent! Daar kan Oranje nog wat van leren.

Höwedes en Boateng leggen de lat hoog
Het toernooi vordert gestaag, tijd voor de eerste benchmarks op topniveau. De beide backs van Duitsland, Höwedes en Boateng, leggen de lat hoog. In de wedstrijd tegen de VS kwamen ze in de hele wedstrijd maar liefst 74 keer op. Het rendement daarvan is nog te laag bij Höwedes. De 35 keer opkomen leverde maar één voorzet op zonder rendement. Zijn collega back Boateng deed dat veel beter. Hij kwam tot negen voorzetten in de hele wedstrijd met een rendement van 45 procent. Vooral in de eerste helft was hij niet te stuiten en kwam hij tot zeven voorzetten.

Müller vs Klose onbeslist
Voor aanvang van het toernooi was er veel kritiek op Löw omdat hij maar één echte spits meenam naar het WK. Uit de analyse blijkt dat de strijd tussen de echte spits Klose en de valse spits Müller onbeslist is. Klose maakte in totaal drie aanvallende acties en ondernam één doelpoging. Verdedigend won hij 50 procent van zijn duels en zette hij tien keer druk op de tegenstander.

Müller had zeven aanvallende acties en ondernam als spits twee doelpogingen. Hij vocht geen verdedigende duels uit en zette zeven keer druk op de tegenstander. De echte spits en de valse spits doen dus niets voor elkaar onder.

Duitsland kwalificeert zich dus voor de achtste finale. Löw heeft maar één puzzel op te lossen en dat is de keuze tussen Khedira en Schweinsteiger. Voor de overige posities zal hij terugvallen op de basisopstelling tegen Ghana, dus met Götze. En die eerdere keuze tussen de twee middenvelders? Dat is eigenlijk geen puzzel.

------
 

Jeroen Visscher is adviseur en partner van organisatieadviesbureau Turner. Samen met collega Jurgen Frumau schreef hij het boek ‘Louis van Gaal – Hoe smeed je wereldkampioenen?’: een uitgekiende analyse van alle interventies van Van Gaal vanaf zijn eerste werkdag als bondscoach.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen