Langs de Lat26 jun '14 01:17

Argentinië - Nigeria: dé analyse

Auteur: BNR Webredactie

Argentinië heeft zich woensdag overtuigend geplaatst voor de achtste finale. Na twee eerder gewonnen wedstrijden werd nu Nigeria met 3-2 verslagen. Messi was de grote man met twee doelpunten. De beslissende treffer werd in de 50e minuut gemaakt door Rojo. Ondanks de nederlaag plaatste ook Nigeria zich voor de achtste finales. Hoe presteerde deze wedstrijd het gevreesde viertal Messi, Agüero, Higuain en Di Maria?

Door Jeroen Visscher van Langs de Lat

Argentinië startte weer in de bekende 1-5-3-2 strategie. De uitvoering is echter anders dan bij het Nederlands Elftal. Een belangrijk verschil is dat Messi niet zoals Sneijder veel verdedigende meters moet maken. De andere verschillen zijn dat de middenvelders aanvallender spelen dan Oranje en dat Argentinië wel in balbezit goed kan opbouwen.

Viertal komt op stoom
In de wedstrijd tegen Iran had het viertal nog geen gouden randje. De dynamiek en de effectiviteit van hen waren nog beperkt. In de wedstrijd tegen Nigeria lieten Messi, Agüero, Higuain en Di Maria zien dat ze elke wedstrijd beter op elkaar ingespeeld raken. Helaas konden de Argentijnse fans daar maar 38 minuten van genieten. Agüero viel uit met een blessure en werd gewisseld voor Lavezzi.

Messi nam Argentinië vanaf het begin aan de hand. De lach was weer terug op zijn gezicht en dat belooft wat voor de rest van het toernooi. In de derde minuut scoorde hij al zijn derde doelpunt van het toernooi en in blessuretijd van de eerste helft kwam daar het vierde bij. Samen met Neymar voert hij nu het klassement van de topscorers aan. Het rendement van de doelpogingen was met 50 procent weer hoog. En hij gaf twee steekballen waaruit één doelpoging ontstond van Higuain. Hij liep in de wedstrijd 5,9 kilometer in de wedstrijd.

We zien veel verschillen met de prestaties van Sneijder. Gemiddeld loopt Sneijder 11 kilometer per wedstrijd. Hij gaf in drie wedstrijden maar twee steekballen en scoorde nog niet. Verschil in kwaliteit of verschil in uitvoer van de strategie?

De aanvoer naar Higuain en Messi was veel meer in evenwicht dan in de voorgaande wedstrijd. In de eerste helft werd Higuain 18 keer en Messi 22 keer aangespeeld. Higuain ondernam in totaal slechts twee doelpogingen. Dat is nog te weinig voor de spits van Argentinië. Het meeste aantal doelpogingen kwam op naam van Di Maria. Zes keer schoot hij op de goal van Nigeria. Hij had elf aanvallende acties met een rendement van 55 procent. Verdedigend had hij maar één duel dat hij ook nog eens verloor.

De uitslag zegt alles over Argentinië
3-2. Dat is precies waar de analyse van Argentinië over gaat. Doelpunten maken is hun kracht, doelpunten tegen krijgen is hun zwakte. Ook nu bleek Nigeria in staat om uit een geslaagde aanvalsopbouw twee doelpunten te maken. Musa scoorde direct na het eerste fluitsignaal de 1-1 en hij scoorde na rust weer de gelijkmaker 2-2. De centrale verdedigers hadden gemiddeld een rendement in 1-1 duels van 70 procent. Met name in de snelle omschakeling waren de Nigerianen gevaarlijk. Zij kregen elf doelpogingen waarbij opvalt dat er vijf in het laatste kwartier vielen.

Wat leren we van de drie groepswedstrijden van Argentinië? Veel. Argentinië is op voorspraak van Messi overgeschakeld op een meer aanvallende strategie waarbij plaats is voor Higuain. Hij fungeert tot nu toe vooral als bliksemafleider voor Messi. Messi begint weer plezier uit te stralen en dat heeft relatie met zijn rendement als topscorer van het toernooi. Mocht Oranje Argentinië tegenkomen in de halve finale, dan zijn we zeker niet kansloos. Door de nadrukkelijke honger naar aanvallen van het gevreesde viertal liggen er mogelijkheden en veel ruimte in de omschakeling. En daar excelleert Nederland in!

------
 

Jeroen Visscher is adviseur en partner van organisatieadviesbureau Turner. Samen met collega Jurgen Frumau schreef hij het boek ‘Louis van Gaal – Hoe smeed je wereldkampioenen?’: een uitgekiende analyse van alle interventies van Van Gaal vanaf zijn eerste werkdag als bondscoach.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen