De top-8 van landen wordt de komende vier weken bijgehouden, maar dan gekoppeld aan de strategie van het team. Visscher: "Wij weten precies wat een specifieke speler moet bijdragen aan de strategie en dat gaan we uitdrukken in rendementen per kwartier. Daarnaast kunnen we vanuit verschillende linies benchmarken, zodat we bijvoorbeeld het middenveld van Duitsland qua prestaties goed kunnen vergelijken met het middenveld van Nederland."
"Ik geloof niet zo erg in statistieken als 'de historie van de afgelopen 16 kampioenschappen', ik geloof meer in wat de afgelopen wedstrijd voorspelt over de eerstvolgende wedstrijd. Wij zagen tijdens het EK in de wedstrijd tegen Duitsland na twintig minuten dat het totaal wegviel. Dat kwam rechtstreeks bij ons uit de analyse. Eén van de dingen waar ik het meest nieuwsgierig naar ben is de connectie tussen Sneijder en Van Persie."
Onderbuikgevoel
Over de linies is inmiddels genoeg bekend, maar relevanter is het rendement, zegt Visscher. "Hoeveel keer speelt hij op de goede manier in en hoeveel van die ballen komen aan? Tot nu toe houdt dat niet over. Dus Van Persie heeft meer aan Van der Vaart dan aan Wesley Sneijder." Niet per se een opzienbarende conclusie, maar, zoals Visscher zegt: "Ten dele is het onderbouwen van onderbuikgevoel en ten dele komen er toch weer andere dingen naar buiten."
In het boek dat Visscher schreef over de aanpak van Van Gaal is een poging gedaan heel objectief terug te filmen hoe het Oranje allemaal is vergaan in de afgelopen twee jaar onder Van Gaal. "We kijken naar alle interventies die Van Gaal in die tijd heeft gedaan. Ons statement was: als Strootman niet geblesseerd was geweest, was Sneijder niet meegegaan naar Brazilië. Dus de blessure van Strootman is echt de reddingsboei van Sneijder."
Ga naar www.bnr.nl/nieuws/sport/wk2014/langsdelat voor meer analyses en evaluaties