Langs de Lat16 jun '14 06:06Aangepast op 16 jun '14 08:52

Argentinië – Bosnië-Herzegovina: dé analyse

Auteur: BNR Webredactie

Argentinië heeft zondag haar eerste wedstrijd moeizaam met 2-1 gewonnen van Bosnië-Herzegovina door een eigen doelpunt van Kolasinac en een mooi doelpunt van Messi. De vraag waar de hele voetbalwereld een antwoord op wilde hebben: gaat Messi Argentinië aan de hand nemen naar de World Cup?

Door Jeroen Visscher van Langs de Lat

Argentinië begon goed aan de wedstrijd. Binnen 3 minuten stond de 1-0 al op het scorebord door een eigen doelpunt van Kolasinac. Maar in plaats van vleugels te krijgen van het doelpunt werd het spel alleen maar stroever.  

Zelfde strategie als Oranje
Hoogstwaarschijnlijk zagen de spelers van het Nederlands Elftal vanuit hun hotel dat Argentinië ook speelde volgens de 1-5-3-2 strategie. Met de topspitsen Messi en Agüero als aanvallers en met een middenveld van Maxi Rodriguez, Di Maria en Mascherano.

Dezelfde strategie, maar niet dezelfde uitvoering. Op het middenveld speelde Argentinië met twee aanvallende middenvelders, terwijl Oranje met Sneijder de enige aanvallende middenvelder heeft. En Argentinië zakte wel in tot de middellijn als de tegenstander balbezit heeft, maar de provocerende pressie zoals Van Gaal dat predikt werd niet uitgevoerd.

Het inspelen van de aanvallers door de middenvelders was niet goed verzorgd bij de Argentijnen. Het spel van Argentinië was te voorspelbaar. Messi werd in de eerste helft 19 keer succesvol door de middenvelders ingespeeld; Agüero werd slechts 3 keer in de eerste helft ingespeeld.

Als we de Argentijnse backs benchmarken met de Nederlandse backs valt ook daar op dat het er te eenzijdig wordt gespeeld. In de hele wedstrijd komt Rojo 12 keer op, terwijl Zabaleta 28 keer opkomt. Het opkomen van Blind (23 keer) en Janmaat (16 keer) is meer in balans en daarmee minder voorspelbaar.

Laag rendement van Messi
In de tweede helft zagen we toch een vleugje van de klasse van Messi. In de 65ste minuut zette hij zelf een aanval vanaf de rechterkant van het veld op en scoorde met zijn tweede doelpunt ooit op een WK de 2-0 voor Argentinië. Bosnië en Herzegovina gaf niet op en voerde het tempo van de wedstrijd op. Dat had succes. In de 85 minuut scoorde Ibisevic de 2-1. Daar bleef het bij, zodat Argentinië start met een goed resultaat.

Messi moest zondag het antwoord op de vraag of hij Argentinië aan de hand neemt naar de worldcup schuldig blijven. Eén briljante actie is daarvoor niet genoeg. Zijn cijfers zijn sprekend voor de wedstrijd. In de eerste helft speelde Messi slechts vier keer Agüero in waarvan er maar één aankwam. In de eerste helft verloor hij negen van zijn twaalf aanvallende duels.

In de tweede helft zette Messi twee keer druk op zijn tegenstander, waarvan twee keer een dieptebal van de tegenstander het resultaat was. Het aantal doelpogingen viel ook tegen: drie in de hele wedstrijd. Daar scoorde hij wel één keer uit. Maar ook het rendement van 33 procent is niet goed genoeg in vergelijking met andere spitsen. Neymar en Van Persie hadden beiden 50 procent rendement, Robben zelfs 66 procent.

Het is (nog) niet de Messi die we van vroeger kennen. Of groeit hij in het toernooi?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen