Langs de Lat16 jun '14 22:02

Duitsland - Portugal: dé analyse

Auteur: BNR Webredactie

Joachim Löw moest zich de afgelopen weken vaak verdedigen waarom hij geen extra echte spits had geselecteerd voor het WK. Hij hield vast aan zijn uitgestippelde strategie zonder ‘echte’ spits. Duitsland liet tegen Portugal zien waarom die strategie goed genoeg kan zijn voor een plek in de finale. Duitsland - Portugal, 4-0.

Door Jeroen Visscher van Langs de Lat

In de eerste tien minuten kon Portugal nog mee in het tempo van Duitsland. Een doelpoging van Ronaldo leek een goede start te zijn, maar het tegendeel bleek waar. Duitsland overrompelde Portugal. Nadat Khedira verkeerd uitverdedigen van Patricio niet afstrafte, was het Müller die de score in de 12e minuut opende met een benutte strafschop.

Müller overklast Neymar en Van Persie
Thomas Müller was door Löw in de spits geposteerd en hij bewees zijn coach een goede dienst door alle criticasters de mond te snoeren en drie doelpunten te scoren. Müller is een moderne spits die veel meters maakt met het meeverdedigen en druk zetten op de tegenstander. Hij mag zwerven en van positie wisselen met Özil.

Maar Müller moet het vooral van zijn loopacties en zijn neusje voor de goal hebben. Met drie doelpunten in de eerste wedstrijd is hij direct topscorer van het toernooi en gaat andere topspitsen als Neymar en Van Persie moeiteloos voorbij in het klassement. Zijn rendement behoort ook tot de top: 75 procent van zijn doelpogingen treft doel. En het bewijs van de moderne spits: in totaal zette hij 18 keer druk met twee balveroveringen en vijf keer een terugspeelbal door Portugal.

De waterdragers van Duitsland durven wel
In de 32e minuut kopte Hummels vanuit een corner de 2-0 binnen voor Duitsland. Wederom matig verdedigen van de Portugese defensie gooide de wedstrijd al in het slot. Toen Pepe vijf minuten later na een kopstoot op Müller ook nog rood kreeg was de wedstrijd gespeeld. Weer Müller was het die in blessuretijd de 3-0 binnenschoot.

Opvallend in de eerste helft is het rendement van de waterdragers van Duitsland. De centrale verdedigers Hummels en Mertesacker speelden de drie middenvelders met een maximaal rendement in. In het eerste half uur speelden zij zestien keer foutloos naar Khedira, Lahm en Kroos. Ter vergelijking: de drie centrale verdedigers van Oranje speelden in het eerste half uur tegen Spanje slechts drie keer het middenveld in.

De tweede helft is goed samen te vatten in één zin. Duitsland wilde niet meer, Portugal kon niet meer. Löw benadrukte met het inbrengen van Podolski en Schürrle dat hij bezig is met uitvoeren van zijn strategie om het toernooi te winnen en niet met randverschijnselen. Klose bleef op de bank zitten en kon zodoende geen poging doen het record van Ronaldo te evenaren als topscorer van alle WK’s.

Müller scoorde in de 78e minuut de 4-0. Ronaldo en Portugal kunnen hun wonden gaan likken. En Duitsland? Zij gaan ver komen zonder ‘echte’ spits, maar wel met een topscorer in hun midden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen