Langs de Lat18 jun '14 01:19

België – Algerije: dé analyse

Auteur: BNR Webredactie

Heel België keek verwachtingsvol uit naar de eerste wedstrijd op het WK. Met dit team moet het mogelijk zijn na al die jaren weer een goede prestatie neer te zetten. Misschien wel een plaats in de halve finale. De start was moeizaam. Het werd 2-1 door doelpunten in de 70e en de 80e minuut van de twee invallers Fellaini en Mertens. Hoe groot is de kans dat we België terugzien in de halve finale?

Foto: Laurens Boven
Foto: Laurens Boven

Door Jeroen Visscher van Langs de Lat

Algerije startte zoals verwacht erg verdedigend. Twee linies stonden kort op elkaar om het Algerijnse doel te verdedigen. België miste in de eerste helft creativiteit op het middenveld om de muur te slechten. Algerije verliet af en toe de verdedigende stellingen en werd dan direct gevaarlijk. In de 25e minuut lette Vertonghen niet goed op en liet hij zijn tegenstander vrij voor de goal komen. Met een overtreding kon Vertonghen nog wel een doelpunt voorkomen, maar de toegekende penalty werd overtuigend benut door Feghouli.

Alderweireld en Vertonghen zijn geen specialisten
Het foutje van Vertonghen waar de penalty uit ontstond, was geen toeval. Bondscoach Wilmots heeft de beschikking over een groot aantal centrale verdedigers. Van Buyten, Kompany, Vertonghen en Alderweireld zouden allen niet misstaan in het centrum van de verdediging. Bondscoach Wilmots moest echter keuzes maken en stelde Vertonghen en Alderweireld op als backs.

Backs als Janmaat en Dani Alves laten zien dat die positie in het huidige voetbal om specialisatie vraagt. Dat zien we terug in het rendement van Alderweireld en Vertonghen. Het rendement van de verdedigende duels is respectievelijk 50% en 60% en dat is te laag voor een WK. Het aantal keer opkomen van Alderweireld past wel in de benchmark met 39 keer in de hele wedstrijd. Het aantal succesvolle voorzetten is daarentegen weer veel te laag: slechts één voorzet kwam aan bij een medespeler.

Invallers brengen creativiteit en diversiteit
In de eerste helft ontbrak het België aan creativiteit. De ‘funnel’ van verdediging naar aanval legt dit prachtig bloot. Het inspelen van het middenveld door de verdedigers is niet het probleem. De vier middenvelders, Dembélé, De Bruyne, Chadli en Hazard, werden in totaal 129 succesvol ingespeeld. Het probleem zit in het inspelen van de spits. Van de 129 mogelijkheden om Lukaku in te spelen kwamen er slechts negen aan bij Lukaku. Drie voorzetten in 45 minuten. België liep regelrecht het fuik van Algerije in.

Invallers Mertens en Fellaini doorbraken het gebrek aan creativiteit en diversiteit in de tweede helft. Zij zorgden ervoor dat het aantal voorzetten verbeterde naar 13 in de tweede helft. Uit één van deze voorzetten scoorde Fellaini de belangrijke gelijkmaker. Mertens zorgde uiteindelijk voor de verdiende 2-1 zege voor België.

Is België goed genoeg om de halve finale te bereiken? Voorlopig nog niet. De 2-1 tegen België is een resultaat waarmee de Rode Duivels verder kunnen in het toernooi. Maar het gebrek aan creativiteit en diversiteit en de generalisten Vertonghen en Alderweireld als backs zijn twee puzzels die eerst moeten worden opgelost door Wilmots.

------
 

Jeroen Visscher is adviseur en partner van organisatieadviesbureau Turner. Samen met collega Jurgen Frumau schreef hij het boek ‘Louis van Gaal – Hoe smeed je wereldkampioenen?’: een uitgekiende analyse van alle interventies van Van Gaal vanaf zijn eerste werkdag als bondscoach.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen