Langs de Lat18 jun '14 02:14Aangepast op 18 jun '14 02:35

Brazilië - Mexico: dé analyse

Auteur: BNR Webredactie

Brazilië heeft dinsdag in haar tweede wedstrijd tegen Mexico niet kunnen overtuigen. De wedstrijd eindigde in een 0-0 gelijkspel, waardoor beide landen nog kans maken om als eerste in de poule te eindigen. De wedstrijd tegen de Mexicanen liet een soortgelijk spelpatroon zien als de openingswedstrijd. En liet ook zien dat Brazilië niet onverslaanbaar is.

Door Jeroen Visscher van Langs de Lat

Neymar moet het alleen doen
Neymar vs. Ochoa. Twee toppers, beiden op hun eigen positie. Ochoa stapte uiteindelijk als winnaar van het persoonlijke duel van het veld met twee goede reddingen op doelpogingen van Neymar. De kopbal in de 26e minuut was de beste poging van Neymar en tegelijkertijd de beste redding van Ochoa.

Neymar lukte het tegen Mexico niet om doeltreffend te zijn. Hij moest het vooral alleen doen in de aanval van Brazilië. De spits Fred was tot zijn wissel in de 68e minuut onzichtbaar. Zijn cijfers spreken boekdelen: hij werd in totaal slechts twaalf keer succesvol ingespeeld. Twee doelpogingen ondernam hij, van de veertien doelpogingen van het hele team, maar zonder succes. En ook verdedigend viel hij amper op. Slechts vier keer druk zetten met één balverovering.

Marcelo herstelt zich van eigen goal
Marcelo was in de eerste wedstrijd bijna de schlemiel geworden met zijn eigen goal. In de wedstrijd tegen Mexico liet hij zien steeds belangrijker te worden voor de ‘kanaries’. Marcelo kwam in de hele wedstrijd 27 keer op en gaf vier voorzetten, met een rendement van 50 procent. In de wedstrijd tegen Kroatië kwam hij uiteindelijk tot één voorzet die niet bij een medespeler aankwam. Ter vergelijking: zijn collega-back Dani Alves kwam in de wedstrijd 32 keer op en gaf vijf voorzetten, zonder rendement.

Interessant voor Van Gaal was dat bondscoach Herrera van Mexico koos voor de strategie 1-5-3-2, dezelfde die het Nederlands Elftal hanteerde tegen Spanje. Dat bleek moeilijk te bestrijden voor de Brazilianen. Bovendien hanteerde bondscoach Scolari hetzelfde spelpatroon als de wedstrijd tegen Kroatië. Na de eerste helft speelde Brazilië ook nu weer meer behoudend in het eerste kwartier van de tweede helft. In het vijfde kwartier gaven ze vervolgens vol gas, totdat ze het niet meer konden opbrengen.

Mexico had in de eerste helft vier doelpogingen. Toen Brazilië gas terug ging nemen na rust kreeg Mexico in dat kwartier vijf kansen. Brazilië ging in de 60e minuut weer versnellen en voorkwam daarmee doelpogingen van Mexico. Pas in het laatste kwartier had Mexico weer vier doelpogingen.

Het thuisland zal zich in de laatste wedstrijd tegen Kameroen wel plaatsen als de winnaar van de groep en daarmee bestaat nog steeds de kans dat het Nederlands Elftal dan de tegenstander wordt in  de 1/8 finale. Wat rapporteert de scout van het Nederlands Elftal aan Van Gaal?

Dat Brazilië een zeer zware tegenstander is. Maar niet onverslaanbaar. De strategie 1-5-3-2 zal effectief zijn. Vooral in het vierde en zesde kwartier heeft Oranje kansen om te scoren. En we moeten hopen op een topdag van Cillissen!

------
 

Jeroen Visscher is adviseur en partner van organisatieadviesbureau Turner. Samen met collega Jurgen Frumau schreef hij het boek ‘Louis van Gaal – Hoe smeed je wereldkampioenen?’: een uitgekiende analyse van alle interventies van Van Gaal vanaf zijn eerste werkdag als bondscoach.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen