Door Jeroen Visscher van Langs de Lat
In de eerste helft speelde Duitsland in een te laag tempo. Het aantal doelpogingen in de eerste helft zegt voldoende: slechts vijf. Met name de middenvelders kregen de kansen. Toni Kroos probeerde drie keer aan te leggen voor een doelpunt. Ook Ghana stelde hier niet veel tegenover, drie doelpogingen.
Boateng vs. Boateng
De beide broers Boateng hadden lang naar deze wedstrijd uitgekeken. De één als rechtsback van Duitsland, de ander als aanvaller van Ghana. Maar heel veel zullen ze niet van de wedstrijd hebben genoten. Jerome Boateng werd na de eerste helft gewisseld, zijn broer volgde zeven minuten later. Kevin Prince had in die 52 minuten slechts één doelpoging voor Ghana, en geen verdedigende acties. Jérôme Boateng had drie 1-1 duels, waarvan twee succesvol en hij kwam dertien keer op met één voorzet. Ook het duel tussen de broers eindigde zo onbeslist.
Wisselend rendement van de middenvelders
In de eerste wedstrijd hadden Hummels en Mertesacker een hoog rendement. In de wedstrijd tegen Ghana was dat minder. Ze vochten 27 verdedigende duels uit met een rendement van 67 procent. In het tweede kwartier van de tweede helft zakte dit zelfs terug naar 50 procent.
In de eerste helft was het inspelen van de middenvelders nog beter dan de eerste wedstrijd, in totaal 39 keer met het maximale rendement. In de tweede helft liep dat terug naar twintig keer. Het inspelen van de aanvallers werd vanzelfsprekend met minder rendement uitgevoerd. In de hele wedstrijd werden de aanvallers zestien keer ingespeeld met een rendement van 69 procent.
Het rendement van het inspelen van de aanvallers door de middenvelders verliep ook met een lager rendement dan we gewend zijn van de Duitsers. In de eerste helft passten de middenvelders 43 keer in op de aanvallers met een rendement van 70 procent. Khedira startte wederom in de basis op het middenveld en werd na 70 minuten gewisseld voor Schweinsteiger.
Khedira moet gaan vrezen voor zijn basisplaats, want het rendement van Schweinsteiger lag veel hoger dan dat van Khedira. Khedira speelde in 70 minuten 20 keer een pass met een rendement van 65 procent. Het rendement van Schweinsteiger lag op 100 procent. Het rendement van de verdedigende duels liet hetzelfde beeld zien. Khedira bleef steken op 40 procent, terwijl Schweinsteiger ook daar het maximale rendement scoorde.
Ghana liet zien dat Duitsland niet onverslaanbaar is. In de tweede helft kwamen ze zelfs op een 1-2 voorsprong met kans op meer. Om te forceren bracht Löw uiteindelijk Klose. In het duel tussen de landen was er geen winnaar, in het duel tussen de broers was er geen winnaar. Maar Klose stapte na zijn doelpunt als een winnaar van het veld. En terecht!
In de volgende wedstrijd speelt Duitsland tegen de Verenigde Staten. De belangrijkste vraag is of Duitsland zich kan herstellen van deze mindere prestatie. En zal bondscoach Löw het middenveld in stand houden of kiest hij voor Schweinsteiger?
------
Jeroen Visscher is adviseur en partner van organisatieadviesbureau Turner. Samen met collega Jurgen Frumau schreef hij het boek ‘Louis van Gaal – Hoe smeed je wereldkampioenen?’: een uitgekiende analyse van alle interventies van Van Gaal vanaf zijn eerste werkdag als bondscoach.
