Langs de Lat5 jul '14 04:01Aangepast op 5 jul '14 17:47

Duitsland - Frankrijk: dé analyse

Auteur: BNR Webredactie

Het was de kraker in de kwartfinales. Duitsland - Frankrijk. Maar de kraker kwam nooit echt los door de degelijkheid van Duitsland. Met Neuer en Hummels als uitblinkers aan Duitse zijde wonnen ze met 1-0 door een kopbal van Hummels in de 13e minuut. Hoever gaat ‘die Mannschaft’ nog komen in dit toernooi?

Door Jeroen Visscher van Langs de Lat

Bondscoach Löw had weer een aantal wijzigingen doorgevoerd. Mertesacker zat op de bank en voor hem in de plaats speelde Boateng als rechter centrale verdediger. Daarom stond Lahm weer op zijn oude plaats als rechtsback. De vrijgekomen plaats op het middenveld werd ingenomen door Khedira die samen met Schweinsteiger en Kroos het sterke Franse middenveld moest neutraliseren.

Voorin had Löw een verrassing in petto. Klose stond als spits opgesteld met Müller en Özil op de flanken. Zo kwam de veel arbeid leverende Müller op de Franse rechtsback Evra te staan.

Centrale verdedigingsduo blinkt uit
Lahm startte zoals hij geëindigd was in de vorige wedstrijd: als rechtsback. In de eerste helft vulde hij dat als vanouds in, maar in de tweede helft was er geen dreiging meer. Lahm kwam in de eerste helft twintig keer op, maar viel terug tot zes in de tweede helft. Hij gaf in de wedstrijd twee voorzetten die niet bij een medespeler belandde. Overigens kwam Höwedes maar acht keer op in de wedstrijd. Het verdedigende rendement van Lahm zat op de ondergrens voor een verdediger met 50 procent.
 

Centraal achterin staat het zeer goed bij Duitsland. Het verdedigende blok met Neuer, Hummels en Boateng presteert erg goed. Neuer is in vorm en daarom moeilijk te passeren. Frankrijk ondernam dertien doelpogingen waarvan er vijf een redding van Neuer opleverden. Het moeilijkste kwartier voor de Duitse verdedigers was het derde kwartier van de eerste helft. Frankrijk probeerde de gelijkmaker te forceren en had zes kansen om dit te realiseren. Maar Neuer stond in de weg.

Het verdedigende rendement van Hummels lag hoog (71 procent); van Boateng zelf nog hoger (80 procent). Bovendien had Hummels nog drie beslissende verdedigende acties waarmee hij met name Benzema van scoren afhield. In de 13e minuut kopte Hummels een vrije trap van Kroos onderkant lat tegen de touwen: 1-0 voor Duitsland.

Özil onzichtbaar
Waar de verdedigers uitblonken, was het niet de wedstrijd van de middenvelders en aanvallers. Schweinsteiger en Khedira blinken normaal gesproken uit met verdedigende acties, maar niet tegen Frankrijk. Schweinsteiger’s rendement was 38 procent, dat van Khedira nog slechter met 29 procent. Kroos maakte het nog bonter en won geen enkel verdedigend duel. Ook het aantal aanvallende duels was onder de maat. Schweinsteiger kwam tot drie aanvallende duels, Khedira tot twee en Kroos tot vijf duels.

In de aanval ontstond eigenlijk hetzelfde beeld. Van de negen doelpogingen van Duitsland kwam alleen Müller als aanvaller tot twee doelpogingen. Klose en Özil konden niet aanleggen voor een schot op het doel. Klose had daar nog wel een reden voor. Hij werd door de middenvelders slechts drie keer ingespeeld.

In Duitsland is veel discussie over het spelen van Özil. Tegen Frankrijk bleek in ieder geval dat de linkerflank voor hem niet veel goeds brengt. Özil kwam in de wedstrijd tot vijf aanvallende duels met een rendement van 20 procent. Müller en Klose waren actiever met respectievelijk 23 aanvallende duels (39 procent rendement) en 19 aanvallende duels (37 procent rendement). Özil probeerde tien keer een mede-aanvaller in te spelen. Dat lukte slechts zes keer. Özil moet vrezen voor zijn positie in de halve finale met Podolski op de bank.

Wat nemen we mee naar de halve finale?
De Duitse degelijkheid. Als je zo speelt tegen het verrassende en frisse Frankrijk, dat ben je een potentiële wereldkampioen. De verdediging draait in ieder geval op dat niveau. Voorin liggen de zorgen voor bondscoach Löw. Özil presteert niet goed en wordt een puzzel voor Löw. En ook op het middenveld is de ideale combinatie nog niet gevonden. Wie er wel in vorm is? Neuer!

------
 

Jeroen Visscher is adviseur en partner van organisatieadviesbureau Turner. Samen met collega Jurgen Frumau schreef hij het boek ‘Louis van Gaal – Hoe smeed je wereldkampioenen?’: een uitgekiende analyse van alle interventies van Van Gaal vanaf zijn eerste werkdag als bondscoach.

 

Gerelateerde artikelen