De stemmen van BNR14 nov '18 15:32Aangepast op 14 dec '18 11:22

Wie is Herbert Blankesteijn?

Auteur: BNR Webredactie

Herbert Blankesteijn presenteert BNR Digitaal, Cryptocast en De Technoloog. Hij studeerde natuurkunde en wist al vroeg dat hij wetenschap en technologie wilde uitleggen aan een breed publiek. 'Dat is vrij goed gelukt', concludeert hij tevreden.

Herbert Blankesteijn
Herbert Blankesteijn (BNR)

De 60-jarige presentator is geboren in Utrecht en is getrouwd met Monique. Samen wonen ze sinds 2014 ‘riant’ in een plattelandsdorp nabij bossen en weilanden. Daar is hij nog steeds ontzettend blij mee.

Lees ook: Klik hier voor alle voorstelrondes van onze presentatoren

Podcasts vanuit huis

Zijn mooiste herinneringen uit zijn carrière bij BNR komen uit 2005. “Toen kwam de allereerste BNR-podcast uit mijn woning vandaan. Ik had besloten dat mijn programma's ideaal waren om als podcast te verspreiden: ze gingen over 'digitaal' en het publiek was digitaal georiënteerd. Met verspreiding on demand zou ik extra publiek kunnen bereiken.”

Bij BNR of het Financieele Dagblad wist nog niemand wat podcasting was. 'De registratie van mijn programma 'De Elektronische Eeuw' (dat live werd uitgezonden) kreeg ik daarom elke week na uitzending op usb-stick mee van de technicus, waarna ik die file thuis via handmatig geschreven html als podcast online zette.'

'De server was mijn eigen MacBook die op zolder 24 uur per dag online stond via een gewone ADSL-verbinding.' Het dataverkeer verdubbelde elke maand en Blankesteijn was blij toen BNR na ongeveer een half jaar de podcast kon overnemen. 'Anders had ik een duurder internetabonnement moeten nemen.' De luistertips van podcastmaker Blankesteijn.

Zijn favoriete radioprogramma’s en podcasts zijn Vroege Vogels en De Taalstaat, omdat ze volgens Blankesteijn duidelijk met veel liefde en groot vakmanschap worden gemaakt. “Daarnaast vind ik podcasts als Futility Closet (vergeten verhalen) en Everything is Alive (interviews met dingen) prachtig om hun eigenwijze vorm en inhoud. Verder bijvoorbeeld Serial om de geweldige onderzoeksjournalistiek.'

Blankesteijn leerde als presentator veel van Judith Bosch, die ooit de quiz Tweekamp presenteerde. Van haar kreeg bij de NOS een presentatiecursus.

Daarnaast was nieuwslezer en -redacteur Jan de Kreek een inspirator. “Die leerde mij belangeloos en met eindeloos geduld teksten lezen. Verder ben ik bewonderaar van eigenwijze presentatoren als Harmke Pijpers (vooral bij Het Gebouw van de VPRO) en Wim T. Schippers (Ronflonflon, idem).

Welke startup had hij willen starten als hij niet zijn huidige werk had? 'Een van de mooiste lijkt me wel crowdfundingplatform Patreon: creatievelingen helpen geld te verdienen en daar dan geld aan verdienen.'

De Technoloog was in november 2018 toe aan de honderdste aflevering. In een speciale podcast was Herbert, samen met Ben van der Burg, te gast om over het ontstaan van de populaire podcast te praten. Terugluisteren kan hier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen