De stemmen van BNR15 nov '18 11:10Aangepast op 16 nov '18 11:39

Wie is Thomas van Zijl?

Auteur: BNR Webredactie

Thomas van Zijl (34) presenteert iedere werkdag Zakendoen. Hij werkte eerder bij het debatprogramma PepTalk en spreekt nu met de top van ondernemend Nederland. Maar zelf ondernemen, dat ziet de wielerliefhebber (nog) niet zitten.

Thomas van Zijl
Thomas van Zijl (BNR )

Thomas kwam op dezelfde dag als zijn tweelingbroertje ter wereld in Den Bosch.

Lees ook: Klik hier voor alle voorstelrondes van onze presentatoren

“Op de middelbare school gaf ik al spreekbeurten over Langs de Lijn en Met het Oog op Morgen. Inmiddels ben ik blij dat er YouTube is en je de tune van Radio Tour de France gewoon dagelijks kunt horen.”

“Overigens luisterde ik vroeger in het weekend ook al naar BNR, echt waar. Mijn ambitie was heel duidelijk toen: Langs de Lijn presenteren en dan ‘s zomers een uitstapje naar de Tour. Misschien eens aan Sjors Fröhlich vragen hoe je zoiets voor elkaar krijgt...”

Van Zijl studeerde economische geschiedenis en volgde een minor politicologie aan de Universiteit Leiden.

Draaiboeken door de shredder

“Als jonge en volstrekt onervaren presentator mocht ik al vrij snel het debatprogramma PepTalk presenteren. Tijdens een uitzending in 2011 bleek dat de Servische legerleider Ratko Mladic was gevonden en opgepakt. Alle draaiboeken konden de shredder in, want we gingen een uur live over deze gebeurtenis. Met totaal andere gasten en een blanco vel papier voor mijn neus.” Dit is voor Thomas een van de meest memorabele nieuwsmomenten bij BNR.

“Toenmalig hoofdredacteur Paul van Gessel gaf toe dat ze overwogen hadden om er direct iemand anders neer te zetten, maar zei achteraf dat hij blij was dat ik was blijven staan. Voor mij werd toen voor het eerst duidelijk hoe mooi live radio kan zijn.”

Podcast zonder doping

“The Move van Lance Armstrong luister ik graag. Bewijst maar weer dat je geen doping hoeft te gebruiken om een mooie podcast te maken. De NRC-podcast Haagse Zaken van oud-collega Lamyae Aharouay staat ook in mijn favorieten. Verder luister ik veel BNR-programma’s via de podcast, onder andere Boekestijn en De Wijk en De Wereld.”

Eeuwig dank is Van Zijl verschuldigd aan Harmke Pijpers. “Ze haalde mij als redacteur binnen en liet me voor het eerst draaiboeken maken.”

“Van Annette van Soest heb ik het meest geleerd, in de afgelopen twee jaar dat we samen Zakendoen presenteerden. Niet dat we daardoor zo ontzettend veel op elkaar zijn gaan lijken, maar ik denk dat we iedere dag wel iets van elkaar hebben opgestoken. En we hebben trouwens onafhankelijk van elkaar dezelfde rugzak gekocht, dat wel.”

Welke startup had hij willen starten als Van Zijl niet zijn huidige werk had? “Ik vermoed dat het heel goed is dat ik vooral ondernemers ondervraag en niet zelf onderneem. Als ik iets onschuldigs organiseer als een tourtoto komt het er gek genoeg vaak op neer dat ik als penningmeester de wanbetalers moet dekken.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen