Storm6 dec '13 08:23Aangepast op 6 dec '13 15:07

Nog geen stilte na de storm

Auteur: Thijs Baas

Na een onstuimige dag met vooral aan de kust hevige wind, kan vanochtend een voorlopige balans worden opgemaakt. Al is het misschien nog iets te vroeg: de wind nog niet helemaal gaan liggen en ook het waterpeil is op veel plekken nog gevaarlijk hoog.

De Oosterschelkdering in Zeeland is nog steeds gesloten, maar extra dijkbewaking bleek niet nodig. Volgens Mariëlle Albers, manager Oosterscheldekering bij Rijkswaterstaat, is het wachten op het moment dat het waterpeil aan de Noordzeezijde gelijk is aan het Oosterschelde-waterpeil. En dat is rond half acht vanochtend. "We hebben daar een heel reglement voor en het was absoluut nodig."

"Hiervoor is de kering gebouwd. Normaliter sluiten we bij een peil van +3 meter NAP en de daadwerkelijk opgetreden waterstand was +3,63 meter NAP. Het hoge water is nog niet geweken. Wij verwachten morgenmiddag rond vier uur opnieuw een hoge waterstand. De verwachting is dat de waterstand op +2,91 NAP komt. Dat is onder de drie meter, dus dan gaan we niet sluiten."

Lauwersoog
Een groot deel van de haven van het Groningse Lauwersoog staat door de storm onder water. Volgens Rijkswaterstaat was het waterpeil in de nacht van donderdag op vrijdag om iets na 01.00 uur gestegen tot 4.32 meter boven NAP. Het water treft niet alleen in de haven gevestigde bedrijven, maar ook een visrestaurant in de kustplaats loopt waterschade op. In het uiterste noorden van Groningen woedde de zeer zware storm donderdag in alle hevigheid. Volgens website Weeronline.nl werd in Lauwersoog rond 20.30 uur zelfs windkracht 10 gemeten.

Een nooddijkje langs de Oude Maas onder de Botlekburg is vrijdagochtend over een lengte van 3 meter ingezakt. Hierdoor is het zogeheten Oude Maaspad onder water gelopen. De weg wordt door verkeer uit het havengebied gebruikt om bij de Botlekbrug te komen. Het verkeer dat over de A15 rijdt heeft geen last. Dat maakte de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond bekend. Het nooddijkje is aangelegd voor werkzaamheden bij de brug. Rijkswaterstaat gaat het ingezakte deel opvullen met klei.
Om 9 uur moet het Oude Maaspad weer toegankelijk zijn.

Geluidswagens
Enkele kades van het Noordereiland in Rotterdam liepen vrijdagochtend onder. Dat meldt de Veiligheidsregio. Geluidswagens rijden rond om de bewoners te waarschuwen. Het water zou al op kniehoogte staan in de straten langs de Nieuwe Maas. Ook op andere plekken in het centrum van Rotterdam zijn kades deels overstroomd. Het gaat om het Leuvehoofd, Oosterkade, Bolwerk, De Esch, Maasboulevard, Willemskade en het Scheepvaartkwartier. Het passerende scheepvaartverkeer is verzocht rustiger te varen om al te grote golfslag te voorkomen.

Gerelateerde artikelen