Storm5 dec '13 16:27

Veerdiensten vervallen door hoogwater

Auteur: Harmen Simon Teunis

De veerdiensten van en naar de Waddeneilanden varen ondanks de storm redelijk op schema, maar komen donderdagavond wel in de problemen. Niet door de harde wind, maar door hoogwater kunnen de veerboten dan niet of moeilijk afmeren.

Zo zijn de veerdiensten van rederij Wagenborg naar Ameland donderdagavond en vrijdagmorgen geschrapt. Ook de TESO-bootdienst, die vaart op Texel, verwacht dat na 20 uur donderdagavond de diensten zullen uitvallen. "Varen is geen probleem'', zegt een woordvoerster, "Maar afmeren door hoogwater wel.''

Rederij Doeksen, die vaart op Vlieland en Terschelling, verwacht vrijdag met een aangepaste dienstregeling te varen. Door de combinatie van stuwing en springtij kan de kade van Vlieland onder water komen te staan en kunnen schepen niet aanleggen.

De meeste veerdiensten hebben donderdagmiddag tijdens de storm gewoon kunnen varen. Er zijn wel enkele afvaarten vervallen en soms is er ook vertraging, maar over het algemeen valt het erg mee, aldus een woordvoerder van Doeksen. "We hoeven niemand teleur te stellen. Iedereen komt op de eilanden of op het vasteland.'' Volgens hem valt de storm mee. "We zitten eigenlijk constant op windkracht 9, met soms enkele uitschieters. De storm van oktober was heftiger.''

Ook TESO kon donderdagmiddag blijven varen. Wel wordt de dienstregeling onregelmatig onderhouden en is er soms sprake van vertraging. Zo heeft één veerboot donderdagmiddag korte tijd buiten de haven van Texel gelegen vanwege de harde wind, maar even later kon die toch binnenlopen.

Gerelateerde artikelen