Storm5 dec '13 14:39

De dag begon nog rustig...

Auteur: Thijs Baas

Het zwaartepunt van de sinterklaasstorm wordt verwacht tussen 15 en 16 uur in het noorden, in het binnenland iets later. De aangekondigde 'sinterklaasstorm' van vandaag kwam aanvankelijk moeizaam op gang.

De uitzonderlijke windkracht van een maand geleden zal waarschijnlijk uitblijven, maar de stormachtige wind houdt waarschijnlijk aan tot morgenochtend.

Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor extreem weer. Voor vanmiddag wordt een zware storm verwacht, die op de Wadden kan oplopen tot windkracht 11, met mogelijk harde windstoten.

Wegens de storm wordt in Denemarken in de loop van de middag alle treinverkeer gestaakt. Reeds in de ochtend werden veel bruggen afgesloten voor autoverkeer. Er varen geen veerboten meer naar het eiland Bornholm in de Oostzee. Ook in Zweden zullen op tientallen trajecten geen treinen meer rijden.

Koufront
Op Vlieland, Texel en langs de Noord-Hollandse kust staat inmiddels een volle windkracht 9, meldt Tom van der Spek van Meteoconsult. "Aan de storing is een koufront gekoppeld waar de meeste wind op zit. Naar verwachting zal dat koufront kort na twee uur het noordwesten van het land bereiken en vrij snel naar het zuidoosten wandelen. Om vier uur wordt Midden-Nederland aangedaan en om zes uur vanavond verlaat dat koufront Limburg."

Korte tijd kan zelfs windkracht 10 of 11 worden bereikt in het noordwestelijk kustgebied, zegt Van der Spek. "Verder naar het zuiden zal het iets minder heftig zijn. Sneeuw zal het koufront niet veroorzaken. "De koudere lucht zal achter het koufront binnenstromen. Een groot deel van de nacht blijft het stormen langxs de kust, en daarna komen de winterse buien het land binnen, met opklaringen en buien met regen, hagel en natte sneeuw. Pas morgen zal het in de loop van de dag geleidelijk wat rustiger worden."

Dijkdoorgangen
De dijkdoorgangen bij Delfzijl worden in de loop van de avond gesloten om te voorkomen dat water de stad in stroomt als gevolg van de storm en springtij. Langs de Groningse kust tussen Delfzijl en Nieuw Statenzijl wordt een waterstand verwacht van 3,75 meter boven NAP. "Dat is erg hoog, dat gebeurt niet zo vaak'', zegt een woordvoerder van Hunze en Aa's. Delfzijl wordt beschermd door vier dijkdoorgangen. Bij een waterstand van 3 meter boven NAP worden die gesloten

In Groningen wordt het scheepvaartverkeer vanaf het middaguur stilgelegd. Tot nader bericht is er geen bediening van bruggen en sluizen, zo meldde de provincie Groningen. De noordelijke Veiligheidsregio's hebben mensen opgeroepen om ,,een rondje om het huis te maken'' en alles wat los zit te verwijderen of vast te maken. Ook adviseren ze om niet de bossen in te gaan. De storm van eind oktober heeft veel bomen beschadigd en die kunnen bij rukwinden nu sneller omwaaien.

Voor de avondspits wordt rekening gehouden met lange files die ook vroeger onstaan dan normaal. Verslaggever Harmen van der Veen reist van Den Oever via de Afsluitdijk grote delen van Noord-Nederland door. Hoewel er in de vroege ochtend nog niets is wat erop wijst dat er een uitzonderlijk noodweer zal losbarsten, neemt de wind elk uur toe, constateert Harmen van der Veen.

Nog geen harde storm
"Nu draaien de windmolens keurig op tempo, de bomen gaan nog niet heel hard op en neer. We moeten maar geloven dat er iets komt wat we nog niet kunnen zien of voelen. De echt harde storm is er nog niet, maar ik heb wel gemerkt dat hij elk uur toeneemt."

Gerelateerde artikelen