Storm5 dec '13 13:31Aangepast op 5 dec '13 15:20

Arriva en NS schrappen alle treinen in het noorden

Auteur: BNR Webredactie

Vervoerders NS en Arriva schrappen donderdagmiddag vanaf 14.00 uur al het treinverkeer in de noordelijke provincies wegens de zware storm. Arriva doet dat op advies van ProRail, meldde een woordvoerster.

De NS leggen het treinverkeer stil in Noord-Holland, Groningen, Friesland en Drenthe. De risico’s van bomen op het spoor, treinen of bovenleiding zijn te groot, aldus NS. NS adviseert reizigers een alternatief te bedenken of hun reis uit te stellen.

Edwin van Scherrenburg van de NS legt uit dat het gewoonweg te gevaarlijk is om de treinen in het noorden te laten rijden. "De risico’s van bomen op het sporen of treinen of op de bovenleiding zijn voor NS en ProRail maar ook alle andere vervoerders gewoon te groot boven de lijn Amsterdam-Zwolle. Dus vandaar dat vanaf 14.00 uur boven die lijn het treinverkeer gestaakt wordt."

Extra personeel
Arriva heeft vooraf aangekondigd de treinen te schrappen in het noorden van het land op het moment dat de storm te heftig zou worden. Roos Zevenboom van Arriva legt uit:  “We hebben alle treinen naar de eindbestemming gebracht dus zijn de reizigers op de eindstations terecht gekomen. Daar staat nu extra personeel om hen te adviseren hoe de reis verder te vervolgen.”

De gestrande reizigers krijgen advies over hoe zij toch op de plaats van bestemming komen. “Het is natuurlijk wel zo dat we geen treinvervangend busvervoer in heel Noord-Nederland inzetten. We versterken wel onze busritten, daar waar we de bussen rijden in het noorden. De scholen zijn ook gesloten daardoor merken we dat bussen ook extra vol zitten. Ook met het sluiten van de treindiensten en ook met de bussen. We proberen de mensen zo goed mogelijk naar huis te begeleiden.”

Eerdere waarschuwing
De NS waarschuwde eerder al dat de storm hinder kan opleveren voor het treinverkeer. De waarschuwing geldt met name voor de Kop van Noord-Holland, Friesland, Groningen en langs de kust. Wie met de trein in of naar die regio's wil reizen, doet er goed aan wat eerder van huis te gaan. Dat heeft een woordvoerder gezegd.

Gerelateerde artikelen