Storm5 dec '13 15:02

Storm passeert Randstad rond half vier

Auteur: BNR Webredactie

Rond half drie vanmiddag stond er aan de kust op de Waddeneilanden af en toe al windkracht 10, zegt Casper Hootsen van Meteo Consult.  Maar veel belangrijker is een lijn die ook goed te zien is op de radarbeelden.

Hootsen: "Een scherpe lijn met buien vlak ten noorden van Nederland die op weg is naar de waddenkust. En die lijn moeten we in de gaten houden. Want op die lijn komen de zwaarste windstoten voor. Dadelijk zijn er windstoten aan de waddenkust mogelijk tot 150 kilometer per uur met daarbij tijdelijk ook fors wat onweer."

De komende uren schuift die lijn langzaam naar het zuiden. “Rond een uur of zes ligt die boven Limburg.” In de tussentijd passeert de lijn de Randstad rond half vier, vier uur. “Dan kunnen we ook daar forse windstoten verwachten. In het binnenland tot rond de 100 kilometer per uur en aan de kust kom je in het westen van het land uit tussen de 100 en 130 kilometer per uur.”

De wind neemt later wel af maar vannacht blijft het flink onrustig met windkracht 9 aan de noordkust. “Dan krijg je de wateropzet waar zo veel over gesproken is en wat Rijkswaterstaat goed in de gaten houdt. Er is een lange glijbaan van lucht met behoorlijke windsnelheden over de hele Noordzee die zorgt voor een opstuwing van het zeewater. Ondanks dat de wind dan gaat afnemen, wordt het voor de wateropzet dan weer spannend.”

Gerelateerde artikelen