Syrie7 jan '16 17:02

IS experimenteert met nieuwe wapens

Auteur: Jolijn Mes

IS is zijn wapenarsenaal aan het uitbreiden. Zo zou de terreurgroep onder andere bezig zijn met de ontwikkeling van een zelfrijdende bomauto.

Verslaggever van SkyNews in gesprek met een IS-deserteur. Bron: news.sky.com
Verslaggever van SkyNews in gesprek met een IS-deserteur. Bron: news.sky.com

Dit blijkt uit een video die vrijgegeven is door SkyNews. Het  filmpje zou bedoeld zijn om wereldwijd terroristen te informeren hoe bommen en andere wapens gemaakt kunnen worden.

De beelden laten zelfs zien hoe een mannequin, die als ‘bestuurder’  ingezet wordt, een thermostaat ingebouwd krijgt. Hierdoor zou de pop een menselijke lichaamstemperatuur krijgen, zodat het niet wordt opgemerkt door warmtecamera’s. -

Geen hoogstaande techniek
Toch is Dirk Staat, wapendeskundige en conservator bij het Nationaal Militair Museum, niet bijzonder onder de indruk van de wapens die getoond worden in de video. Staat: “Van wat ik in het filmpje heb gezien, kan ik niet zeggen dat het hoogstaande techniek is. Van een groep die zichzelf het ‘research and development’-team noemt, zou je meer verwachten.”
 
SkyNews bericht ook over hittezoekende luchtdoelraketten. Het gaat om oude raketten waarvan de batterijen het niet meer deden. Staat: “Die batterijen zijn niet zomaar te vervangen. In het filmpje is te zien dat de technici bij IS dat wel voor elkaar hebben gekregen. Maar op zich is het ook weer niet erg nieuw dat in oorlog wapens worden geüpgraded.”

Staat sluit niet uit dat er slimme technici bij IS rondlopen, maar we hoeven nu ook niet in paniek te raken. Staat: “Ik denk dat de inlichtingendiensten goed in de gaten hebben wat IS zou moeten kunnen en wat niet. Raketten die vliegtuigen kunnen neerhalen zijn wel een punt van zorg, maar de wapens die ik heb gezien, die had het Iraakse leger ook al.”

Gerelateerde artikelen