Syrie8 feb '16 09:30

Bombarderen in Syrië? Dan ook meer humanitaire hulp

Auteur: Jolijn Mes

Nu Nederland militaire acties gaat uitvoeren boven Syrië, moet de regering zich ook meer inzetten voor permanente toegang voor hulporganisaties tot gebieden in het land waar de nood het hoogst is.

ANP
ANP

Daar dringt het Rode Kruis vandaag op aan tijdens de rondetafelgesprekken over de Nederlandse strijd tegen IS, met Kamerleden, Amnesty International en andere experts.

Nederland in dialoog
Volgens Boukje Pieters, humanitair oorlogsrechtexpert van het Rode Kruis, kan Nederland hier zeker een rol bij spelen: "Nederland is nu voorzitter van de EU en is daardoor in dialoog met veel regeringsleiders. We verwachten dat dit onderdeel van de dialoog is."

Onlangs nog slaagde het Rode Kruis er niet in tijdig de uitgehongerde plaats Madaya te bereiken. Sindsdien is de situatie volgens Pieters wel verbeterd, maar nog niet ideaal: "We komen het gebied rond Damascus met enige regelmaat binnen, maar er zitten ook nog steeds vier miljoen mensen in uiterst moeilijk bereikbare gebieden absoluut verstoken van hulp."

Bescherming van burgers
Het Rode Kruis wil bij de gesprekken van het kabinet horen hoe Nederland zich structureel gaat inzetten voor permanente, ongehinderde toegang voor humanitaire hulp. Pieters: "En daarnaast pleiten we voor bescherming van burgers tijdens de Nederlandse bombardementen in Syrië én dat Nederland andere landen aanspoort zich ook aan het oorlogsrecht te houden."
 

Gerelateerde artikelen