Syrie8 dec '15 09:58

IS dankt wapens aan Westen

Auteur: Marjan van den Berg

IS heeft zich goed kunnen bewapenen dankzij slecht gereguleerde wapenhandel. Dat stelt Amnesty International in een rapport over het wapenarsenaal van IS.

ANP
ANP

De beweging heeft wapens in handen die zijn geproduceerd in onder meer België, Duitsland en de Verenigde Staten. De wapens komen bij IS en andere gewapende groepen terecht via Irak, volgens Amnesty als gevolg van "slechte regulering en gebrek aan toezicht op de immense stroom van wapens naar Irak".

IS heeft volgens de mensenrechtenorganisatie wapens in handen gekregen van het Iraakse leger tijdens de opmars van de beweging in juni vorig jaar. Het gaat vooral om wapens van Amerikaanse makelij, die na de Amerikaanse inval in Irak in 2003 aan het leger werden gegeven of verkocht.

Doorverkocht
Tussen 2003 en 2007 hebben de VS en bondgenoten in Irak meer dan een miljoen vuurwapens en miljoenen kogels aan het Iraakse leger overgedragen.

Die spullen zijn vervolgens voor een deel 'verdwenen', zegt Ruud Bosgraaf van Amnesty. "Het Iraakse leger is slecht georganiseerd, corrupt. Dat betekent dat veel van die wapens doorverkocht worden door soldaten, door officieren, wellicht ook met medeweten van politici, en dan bij allerlei gewapende groepen waaronder ook IS terechtkomen."

 

Volgens Amnesty moet het toezicht op wapenhandel beter. Bosgraaf: "Daar zijn wel middelen voor om dat te doen. Dat betekent goed volgen: wat lever je aan welk legeronderdeel en er heel goed op toezien dat dat niet verdwijnt."

Dat is in ons eigen belang, zegt hij. "We willen tenslotte met z'n allen IS indammen. Met dat gedoe met gewapend optreden en proberen hun olie-inkomsten af te knijpen, is het een beetje gek als je eigen wapens wel bij hen terechtkomen."

Iran
Naast de Amerikaanse wapens beschikt IS ook over oudere wapens die al in de jaren '70 en '80 richting Irak gingen. Vooral de Sovjet-Unie, Frankrijk en China hebben destijds voor miljarden dollars aan militair materieel naar Irak verscheept. Irak verkeerde toen in een bloedige oorlog met Iran.

Gerelateerde artikelen