Syrie1 okt '15 08:13Aangepast op 1 okt '15 10:51

Nieuw Syrië-overleg vanwege Russische luchtaanvallen

Auteur: Marjan van den Berg

Rusland en Amerika gaan zo snel mogelijk proberen hun militaire acties in Syrië op elkaar af te stemmen. Officieel om "onbedoelde incidenten tussen beide krijgsmachten" te voorkomen, maar in de VS groeit ook de ergernis over de Russische luchtaanvallen in Syrië.

Ministers Lavrov en Kerry van Buitenlandse zaken hopen dat er vandaag al een overleg kan zijn.

De VS meldde gisteren dat Rusland was begonnen met luchtaanvallen in Syrië. Een woordvoerder van president Barack Obama sprak zijn verbazing uit over de militaire stap van Rusland. Obama en zijn Russische collega Poetin hadden volgens hem maandag juist vooral over een politieke oplossing gesproken. Ook storen de Amerikanen zich eraan dat ze maar heel kort van tevoren werden ingelicht over de Russische luchtaanvallen.

Bovendien vrezen zij dat Rusland naast IS ook andere Syrische oppositiegroepen aanvalt. Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk: “De implicatie is dat Rusland nu, ten bate van de Syrische dictator Assad, de door de VS gesteunde zogenoemde ‘gematigde’ oppositie tegen het Assad-regime onder vuur neemt.” Die beschuldiging heeft Washington overigens nog niet officieel geuit.

Amerika blijft er vooralsnog bij dat de enige oplossing voor Syrië is dat niet alleen IS, maar ook Assad wordt uitgeschakeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen