Syrie30 sep '15 14:04

'Russische huurlingen nodig om IS te verslaan'

Auteur: Thijs Baas

Ook Rusland gaat IS in Syrië bombarderen. De Russische president Poetin kreeg daarvoor vandaag toestemming van het parlement. Rusland zegt dat er nog geen plannen zijn om grondtroepen in te zetten.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dit geeft een nieuwe dimensie aan de strijd tegen IS, zegt Ludy de Vos van het Haags Centrum voor Strategische Studies. Poetin benadrukt dat hij voldoet aan een verzoek van Assad. De Vos: "Ik denk niet dat het realistisch is om te verwachten dat we Russische grondtroepen aan het werk zien. Maar een andere optie is dat Russische huurlingen voor Assad aan de slag gaan. Ik denk dat in elk conflict met gronddoelen er grondtroepen moeten kome. En dat zal in dit geval niet anders zijn."

 

Geen luchtmacht
IS beschikt immers niet over een luchtmacht, dus je zult ze over de grond moeten verslaan, zegt De Vos. "De optie met huurlingen is veel realistischer en minder bedreigend voor de omgeving, want militaire aanwezigheid op de grond ligt in deze regio natuurlijk uiterst gevoelig of het nou vanuit de VS, Frankrijk of Engeland is: het wordt eigenlijk nooit zo op prijs gesteld. Eigenlijk kunnen we kiezen voor Assad en de troepen die hij commandeert óf voor IS en wat losse groeperingen die vrij fundamentalistisch denken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen