Syrie23 jun '14 16:36

Timmermans: waakzaamheid Syrië blijft geboden

Auteur: BNR Webredactie

Waakzaamheid in Syrië blijft helaas geboden, ondanks het nieuws dat alle chemische wapens uit het conflictgebied zijn weggehaald. Dat stelde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maandag in Luxemburg in een eerste reactie.

Hij wees op bijvoorbeeld het risico van wapens met chloor (chloorgas). Het verwijderen van de laatste chemische stoffen noemde hij heel goed nieuws. Het biedt 'in deze treurige en ellendige situatie een klein beetje hoop', aldus de bewindsman.

Gevlucht
Heel veel Syriërs hebben er heel weinig aan, aldus Timmermans. Hij wees erop dat de helft van de bevolking inmiddels is gevlucht, naar een ander land of naar een andere plek in Syrië.

In een aparte verklaring uitte de bewindsman 'grote waardering' voor het werk van de missie die onder leiding van de Nederlandse Sigrid Kaag toezag op de verwijdering van de chemische stoffen. "Zij hebben bijzonder belangrijk werk verricht onder erg moeilijke en gevaarlijke omstandigheden'', aldus Timmermans. Hij spreekt van een succes voor de OPCW en de VN. Aan de missie werkten verder twee Nederlandse diplomaten mee.

Belofte
Timmermans riep Syrië op ook de belofte na te komen om alle inrichtingen voor het chemische-wapenprogramma te vernietigen. "Het weghalen van de chemische stoffen is een belangrijke stap, maar we zijn pas helemaal tevreden als ook alle faciliteiten onbruikbaar zijn gemaakt.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen