Syrie28 sep '15 06:41Aangepast op 28 sep '15 08:50

Ongewone mega-coalitie tegen IS in de maak

Auteur: Thijs Baas

Een akkoord tussen Poetin en de Westerse leiders over een grote coalitie tegen IS zou een grote doorbraak betekenen, met Rusland als morele winnaar, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. "Dan is er sprake van een enorme verschuiving van de schaakstukken op het bord, dat hebben we heel lang niet meegemaakt."

Foto: Bernard Hammelburg
Foto: Bernard Hammelburg

Met alle wereldleiders bij elkaar in de aanloop naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vandaag in New York, kantelen de verhoudigen in hoog tempo. Met toespraken van Obama, Cameron, Hollande en Poetin, die met een nu al veelbesproken plan komt om gezamenlijk de strijd tegen IS op te pakken. De omverwerping van het regime van Assad in Syrië moet dan nog wel even in de ijskast, maar in het kielzog van Cameron lijken ook Obama en Hollande bereid de Syrische leider nog even op de koop toe te nemen. 

 

Verbetenheid
Van harte zal dat bepaald niet zijn, constateert Hammelburg. "Maar het geeft vooral aan hoe groot de verbetenheid is van al die landen, die in IS een gezamenlijke vijand hebben gevonden. Ook Obama en Poetin gaan erover praten, hier in New York; voor het eerst in een jaar hebben ze weer oog-in-oog-contact en de belangen lopen parallel: er is net een heel dik rapport verschenen van een oud-generaal, die aantoont dat alle informatie over de slag tegen IS eigenlijk is geflatteerd en dat het veel slechter gaat dan we allemaal denken."

Historisch?
Hoe de gesprekken ook aflopen, het is volgens Hammelburg nog veel te vroeg om te spreken van een historische deal. "Het Russische belang zit hem erin dat een groot deel van het leger van IS bestaat uit Tsjetsjenen. In die Kaukasische staat wonen zeer veel moslims en het fundamentalisme is erg groot, wat volgens Hammelburg de urgentie voor Poetin misschien nog wel groter maakt dan voor het Westen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen