Syrie11 feb '14 08:14Aangepast op 11 feb '14 11:21

Verlangen naar vrede in het 'oude Syrië'

Auteur: Thijs Baas

De Syrische vredesonderhandelingen in Genève staan onder druk. Beide partijen klagen over schendingen van de wapenstilstand in de stad Homs. Van vrede lijkt nog lang geen sprake.

Tineke Ceelen van stichting vluchteling is momenteel op de grens tussen Irak en Syrië. De toekomst voor de meeste mensen schat zij op dit moment in als behoorlijk uitzichtloos. In een omgeving waar moeders en kinderen leven in 'een hok waar wij onze honden nog niet in weg zouden stoppen' is een boterham met tomatenpuree al bijna een luxe. "Als je aan die mensen vraagt waar ze op hopen, willen ze maar één ding: terug naar huis, leven in vrede, terug naar het oude Syrië."

"Ik sta letterlijk op de grens aan de oevers van de Tigris en we steken zometeen met een boot de rivier over, Syrië in. We waren gisteren in hetzelfde gebied in het noordoosten van Syrië. Dat is op zich relatief rustig vergeleken met andere delen van Syrië. Aan de randen wordt wel heftig gevochten, maar de regio is relatief kalm, op zo nu en dan wat bomaanslagen na. Het grote probleem in de regio worden de toegangswegen, die afgesloten zijn door de felle gevechten."

Gesloten toegangswegen
En aan de andere kant, de grens met Irak en Turkije, zijn de toegangswegen nagenoeg gesloten voor de toevoer van goederen en mensen die in en uit willen gaan. "Je krijgt problemen met brandstof, voedsel, medicijnen en alle spullen die mensen nodig hebben om te kunnen leven. De economie is vorig jaar nagenoeg tot stilstand gekomen in dit gebied. En dat doet zich nu serieus gelden, bijvoorbeeld in de vorm van hongersnood."

Ceelen heeft vorig jaar in Irak voor 750 zeer kwetsbare families voedselpakketten gemaakt, maar het lukte maar niet om die pakketten de grens over te krijgen. "Kort geleden is de grens voor die voedselpakketten en voor hulpverlening opengegaan. Die zijn nu de grens overgebracht en ze worden nu gedistribueerd. Vandaag ben ik erbij dat een aantal van die pakketten naar zo'n gezin toe gebracht wordt."

Gerelateerde artikelen