Syrie19 nov '15 17:11

‘We moeten zo snel mogelijk om tafel met Assad’

Auteur: BNR Webredactie

Militair ingrijpen in Syrië heeft geen enkele zin als we niet het gesprek met Assad aangaan. Dat zegt voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot in gesprek met BNR.

Bernard Bot bij de presentatie van zijn nieuwe boek. Foto: Koen van Weel/ANP
Bernard Bot bij de presentatie van zijn nieuwe boek. Foto: Koen van Weel/ANP

Een Nederlands bombardement boven Syrië komt steeds dichterbij. Bot staat niet negatief tegenover militair ingrijpen, maar hoopt wel dat dit gedaan wordt door een brede internationale coalitie, met een duidelijk diplomatiek plan over wat er vervolgens met de regio moet gebeuren.

Machtspositie
Hiertoe ontkomt het Westen er volgens de CDA-prominent niet aan om met Assad in gesprek te gaan. "Dat roep ik al vier jaar. Je hebt geen keuze, de man heeft een machtspositie. In het gebied dat hij onder zijn macht heeft, wonen zeer veel mensen die liever Assad hebben dan dat ze IS of een van die andere groepen over zich heen krijgen."

Volgens de oud-minister spelen ook de belangen van Rusland en Iran een rol. Beide landen willen Assad in ieder geval voorlopig in het zadel houden. "Voor een diplomatieke oplossing heb je hem dus nodig."

 

Oogarts
Bot ontmoette de Syrische president zelf een aantal keer. Van antipathie jegens het westen was toen geen sprake. "Hij is hier opgegroeid, is eigenlijk een oogarts. Eigenlijk is Assad een buitengewoon westers georiënteerde en denkende man. Hij wilde deze baan helemaal niet, maar toen kwam zijn broer bij een ongeluk om het leven en zei zijn vader: jij bent de volgende."

Tijdens de gesprekken die ze voerden, verzekerde Assad Bot ervan dat hij uiteindelijk een modern, westers Syrië voorstond. Bot: "Hij zei dat hij ook voor democratie was, maar dat zoiets mondjesmaat ingevoerd moet worden. Dat wij het in het westen te snel op wilden leggen, en dat werkt niet."

Assad ergerde zich toen al aan de aard van de westerse inmengingen, herinnert Bot zich. "Hij zei: deze staat is door jullie kunstmatig in het leven geroepen door een paar strepen te trekken op een kaart en ik zit nu met de gebakken peren. Ik moet al die religies en stammen bij elkaar zien te houden."

Problemen
Het escaleren daarvan zorgde voor de huidige problemen, maar het maakt Assad volgens Bot dus wel een belangrijk gesprekspartner. "Ik ben geen aanhanger van de man, maar helaas..."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen