Syrie23 okt '13 13:02Aangepast op 23 okt '13 16:47

Rechter doet uitspraak over Syriëgangers

Auteur: Marjan van den Berg

Alle Nederlandse Syriëgangers kunnen worden vervolgd, zegt het Openbaar Ministerie in Rotterdam na een uitspraak tegen twee jonge mannen die naar Syrië wilden afreizen om deel te nemen aan de gewelddadige jihad.

Mohammed G. en Omar H., die in Syrië wilden meevechten met de opstandelingen, zijn veroordeeld voor het voorbereiden van respectievelijk moord en brandstichting.

Omar H. kreeg 12 maanden cel waarvan 4 maanden voorwaardelijk.

Mohammed G. hoeft niet naar de gevangenis. Volgens de rechtbank in Rotterdam is hij volledig ontoerekeningsvatbaar. G. moet maximaal een jaar naar een psychiatrisch ziekenhuis omdat hij een gevaar is voor anderen.

Strafbaar
Voor het eerst is het voorbereiden van zo’n reis strafbaar gesteld door een Nederlandse rechter. En dat maakt voor het OM de weg vrij om alle Syriëgangers aan te pakken.

"Ik denk dat het heel verstandig is dat ze zich dat realiseren", zegt persofficier Bart den Hartigh van het Openbaar Ministerie in Rotterdam na de uitspraak tegen verslaggever Jeroen Stans.

In Syrië verblijven volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid "tussen de 50 en 100" Nederlandse jongeren die vechten tegen het regime van de Syrische president Assad. En iedere week vertrekt er nog wel "een enkeling" die kant op, zo laat de NCTV aan BNR weten.

De uitspraak in de rechtbank Rotterdam is een belangrijke overwinning voor het Openbaar Ministerie. Tot nu toe was er weinig vat op jongeren die naar Syrië willen afreizen om te vechten.

Gevaar
Dat is volgens persofficier Den Hartigh nu veranderd. "Het geeft ons wel degelijk de mogelijkheid om strafrechtelijk in te grijpen als we zien dat mensen daar wil gaan vechten. Want wij willen niet dat mensen daar gaan vechten, dat Nederlanders mensen doodmaken in andere landen. En we willen ook niet dat mensen getraind, en mogelijk bereid tot geweld, terugkomen naar Nederland. Want dan vormen ze ook een gevaar voor de Nederlandse samenleving."

Inmiddels zijn ook de eerste Syriëgangers weer teruggekeerd naar Nederland. De NCTV laat aan BNR weten dat het gaat om "een handjevol". Ook Den Hartigh houdt het op "een aantal" mensen dat is teruggekeerd. "Die mensen hebben ook een probleem. Als je naar Syrië gaat met de intentie om daar te vechten, dan ben je strafbaar. Dus als je daar geweest bent met die intentie, ben je inderdaad strafbaar."

Het Openbaar Ministerie heeft nog niet besloten of Syriëgangers die terugkeren naar Nederland vervolgd gaan worden. Maar door de uitspraak van de rechtbank Rotterdam is die kans wel heel groot geworden. Den Hartigh: "Het geeft aan dat het inderdaad strafbaar is en dat ze daadwerkelijk vervolgd zouden kunnen worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen