Syrie23 sep '14 06:17Aangepast op 23 sep '14 10:48

VS voeren luchtaanvallen uit op IS in Syrië

Auteur: BNR Webredactie

Amerika heeft een luchtaanval uitgevoerd op Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat heeft het Pentagon in de nacht van maandag op dinsdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat de VS doelen van de terreurbeweging bombarderen in Syrië.

EPA
EPA

"Ik kan bevestigen dat het Amerikaanse leger en partnerlanden een militaire operatie zijn begonnen tegen IS in Syrië", zei admiraal John Kirby. De aanval wordt dinsdagochtend vroeg uitgevoerd door onder meer gevechtsvliegtuigen, bommenwerpers en tomahawkraketten. Die zijn nog steeds bezig met aanvallen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie wilde daarom nog niet meer details bekendmaken.

'Zeker 50 aanvallen'
Er zijn zeker 50 luchtaanvallen uitgevoerd in de provincies Raqqa en Deir al-Zor. Ook is de aan al-Qaeda gelieerde groepering al-Nusra getroffen. Dat gebeurde in de provincies Idlib en Aleppo in het noordwesten van Syrië. Dat heeft het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten gemeld. Volgens de organisatie die verslag doet van het geweld in Syrië zijn zeker 20 strijders van Islamitische Staat omgekomen.

Ragga is het jihadistenbolwerk van IS en de onofficiële hoofdstad van het kalifaat dat strijders hebben uitgeroepen. Jordanië, Saudi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten hebben meegeholpen aan de bombardementen.

"Er zijn doelen getroffen zoals wapenopslagplaatsen, barakken van IS-strijders, gebouwen die als commandoposten worden gebruikt in dat gebied", vertelt correspondent Reinout van Wagtendonk vanuit de VS. "De Pentagonwoordvoerder zegt dat er nog weinig details over gegeven kunnen worden in het openbaar omdat de operaties nog voortduren. Hij zei dat dit allemaal besloten is door de daartoe bevoegde legercommandant op gezag van president Obama."

De Amerikanen gaan in eerste instantie niet zelf bekendmaken om welke partnerlanden het gaat. Dat moeten die landen later vandaag zelf bekendmaken.

Qatar, VAE
Van Wagtendonk: "De aanwijzingen die er nu al zijn, wijzen bijvoorbeeld op een land als Qatar. En mogelijk een ander klein land als de Verenigde Arabische Emiraten. Die hebben indertijd ook meegevlogen met luchtaanvallen op Libië bijvoorbeeld in de tijd dat de rebellen daar werden gesteund toen de Libische dictator Kadaffi nog leefde. Eerder deze maand en in augustus zijn er mysterieuze aanvallen uitgevoerd op Libië. Daar zou Qatar ook bij hebben meegeholpen."

Ook doet het verhaal dat de ronde dat Irak mogelijk zou hebben meegedaan.

190 luchtaanvallen
De beslissing om de luchtaanvallen uit te voeren is eerder op maandag genomen. President Barack Obama kondigde half september aan IS ook te willen bestrijden in Syrië. Hij zei toen IS te willen vernietigen. De VS voerden sinds augustus al 190 luchtaanvallen uit op IS-doelen in Irak.

De VS hebben maandag al tegen een Verenigde Naties-afgevaardigde in Syrië gezegd dat ze luchtaanvallen zouden gaan uitvoeren. Daarbij werd bekendgemaakt dat de stad Raqqa het doelwit zou zijn. Dat heeft het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt op de Syrische staatstelevisie.

IS heeft de afgelopen tijd grote delen van Irak en Syrië onder controle gekregen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen