Syrie20 okt '14 17:03

Turkije: Iraakse Koerden mogen naar Kobani

Auteur: Marjan van den Berg

Koerdische strijders uit Irak mogen van Turkije de Syrische grens over om te vechten met IS in Kobani, maar correspondent Harald Doornbos ziet op dit moment ter plekke nog weinig gebeuren.

De Turkse aankondiging kwam kort nadat Amerikaanse vliegtuigen boven Kobani wapens had gedropt voor de Koerdische strijders daar. Ook de luchtaanvallen tegen IS gaan door.

De beslissing van de Turkse regering wordt gezien als een kentering in de houding van Turkije in het conflict.

Potdicht
Toch betekent het niet dat Koerdische strijders nu meteen massaal toestromen, zegt correspondent Harald Doornbos vanuit het grensgebied. “Je moet het je niet zo voorstellen dat die grens opengaat en dat die Koerden massaal Kobani binnenstromen, dat is werkelijk niet het geval. Wat er op dit moment aan de gang is, is gewoon dat die grens nog helemaal potdicht zit en dat de minister van Buitenlandse Zaken van Turkije heeft gezegd dat er uiteindelijk Iraakse Koerdische strijders – Koerden uit Irak die Peshmerga’s heten – de grens mogen oversteken naar Kobani.”

Maar zo ver is het dus nog niet. “Ik sprak net met mensen in Kobani zelf. Die zeggen ook: wij hebben nog geen Peshmerga gezien. Wel hebben we die wapens gevonden die plotseling uit de lucht vielen vannacht en daar zijn we heel erg dankbaar voor. Maar tot nu toe zijn het alleen nog woorden van Turkije: die grens zit nog gewoon potdicht en die Peshmerga’s zijn nog niet vanuit Irak naar Turkije gekomen en dan vanuit Turkije naar Kobani gegaan.”

Middenoplossing
Het voordeel van de Iraakse Koerden, zegt Doornbos, is dat hun relatie met Turkije beter is dan met de Syrische Koerden in Kobani die nauwere banden hebben met de PKK, die nog altijd wordt beschouwd als een terroristische organisatie.

Doornbos over de Iraakse Koerden: “Dat zijn, laten we zeggen, een beetje middle of the road-Koerden, hebben een goede relatie met Ankara en een relatief goede relatie ook met de PKK. Dus het is een soort middenoplossing: geen extra PKK-troepen vanuit Turkije naar Kobani, maar die middenoplossing van Iraakse Koerden, Peshmerga’s, die dan naar Kobani kunnen komen.”

Moreel
Intussen gaan de luchtaanvallen op IS door. “Dus wat dat betreft is het allemaal redelijk goed nieuws voor de Koerden, maar laten we niet vergeten dat IS nog altijd 40 procent van Kobani in handen heeft op dit moment. Ze zijn absoluut nog niet de stad uit, ze zijn absoluut nog niet verslagen”, zegt Doornbos.

Bovendien, zegt hij, zijn de IS-strijders nog altijd zeer gemotiveerd. “Dus dat gaat nog een lange slag worden, maar in ieder geval hebben de Koerden weer wat extra hulp gekregen. Dat doet het moreel van de Koerden goed.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen