Syrie17 jan '14 07:12

Meer Syriëgangers, meer terugkeerders

Auteur: BNR Webredactie

In Syrië zijn "voor zover we weten'' tien Nederlandse Jihadisten gesneuveld de afgelopen jaren. Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken gisteravond in de Tweede Kamer.

Volgens de bewindsman zijn ongeveer 120 Nederlanders actief in Syrië. Daarnaast zijn er zo'n 20 jihadisten zijn teruggekeerd uit het land. Die worden goed in de gaten gehouden, zegt Timmermans.

Eind december zei topman Rob Bertholee van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) dat er op dat moment tegen de honderd Nederlanders in Syrië zaten. Het zou vaak gaan om jonge mannen en vrouwen. Er werd onder anderen een 15-jarig meisje aangehouden dat wilde afreizen naar Syrië.

Internet
Ruim twee maanden geleden meldde minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zich zorgen te maken over de radicalisering van jihadisten. Op internet wordt steeds meer openlijk propaganda gemaakt voor deelname aan de strijd in Syrië. Steeds meer Nederlanders reisden hierheen voor de jihad, meldde Opstelten toen.

"Het is niet gebleken dat van de terugkeer van teleurgestelde Syriëgangers en de dood van anderen een afschrikwekkende werking uitgaat", zegt Opstelten. Omgekomen Nederlandse Syriëgangers worden op internet juist geëerd als martelaren. Ze vechten voor groepen als Jabhat al-Nusra.

Belgen
Eerder deze week zei de Belgische minister Didier Reynders (Buitenlandse Zaken) dat in Syrië al ongeveer twintig Belgische strijders zijn omgekomen. Er zouden in totaal ongeveer tweehonderd Belgen aan het vechten zijn. Maar hij zei ook dat het "zeer moeilijk'' is om exacte cijfers te geven voor het aantal Belgen dat naar Syrië is vertrokken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen