Syrie16 okt '14 18:15

IS in Kobani steeds verder in het nauw

Auteur: Marjan van den Berg

Met steun van de Amerikaanse luchtaanvallen krijgen de Koerden van uur tot uur meer grip op de Noord-Syrische grensstad Kobani.

Correspondent Harald Doornbos bij de Turks-Syrische grens over de Koerdische strijders in Kobani:

 

Intussen heeft IS grote moeite met het aanvoeren van verse troepen, zegt Doornbos. “Iedere keer dat ze vanuit buiten Kobani nieuwe troepen naar het front sturen, worden ze aangevallen door luchtaanvallen van de Amerikanen. Wat dat betreft vallen er behoorlijk wat doden, op dit moment met name aan de kant van IS.”

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben gisteren en vandaag 14 luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van IS rond Kobani, meldt het Amerikaanse leger.

Toch is de strijd nog niet gestreden. Zo vuurde IS vanmiddag nog een aantal granaten af richting de Koerden in het centrum van de stad, zegt Doornbos.

Auto's
Intussen bevindt zich ten westen van Kobani, in het grensgebied van Turkije en Syrië, een groep onschuldige burgers precies in het niemandsland tussen de strijdende partijen.

Doornbos: “Daar in een strook van 50 tot 80 meter breed staan duizenden auto’s. Dat zijn de voertuigen van vluchtelingen die vanuit Kobani gevlucht zijn. Die mogen van de Turken hun auto’s niet meenemen. Dus daar staan inmiddels duizenden auto’s in dat niemandsland. En tot mijn verbazing zitten daar nog allemaal vluchtelingen in die hun auto’s niet willen opgeven. Die zitten dus tussen die schietpartijen tussen de Koerden en IS, luchtaanvallen op een paar honderd meter… Het is echt zeer dramatisch om dat zo te zien.”

Ras al-Ain
Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat Koerden zeker 20 strijders van Islamitische Staat (IS) gedood bij een treffen vlak bij het dorp Ras al-Ain in het noordoosten van Syrië. Onder de gesneuvelde IS'ers zijn ook buitenlanders. Over hun nationaliteit zijn geen mededelingen gedaan.

Gerelateerde artikelen