Syrie2 mei '14 14:47Aangepast op 2 mei '14 17:53

Minstens etmaal staakt-het-vuren in Homs

Auteur: BNR Webredactie

In de Syrische stad Homs geldt de komende 48 uur een wapenstilstand. Dat meldt persbureau Reuters op basis van berichten van Syrische activisten èn een tv-station dat op de hand is van president Assad.

Afgesproken is dat iedereen in het oude centrum van de stad de wapens neerlegt, en dat activisten Homs mogen verlaten als de wapenstilstand standhoudt.

Assads troepen, in de rug gedekt door Hezbollahstrijders en sjiïtische schutters, zijn er afgelopen jaar in geslaagd de voornamelijk soennitische moslimrebellen en buitenlandse jihadstrijders uit de buurt van Damascus in centraal-Syrië terug te dringen.

Honderden burgers werden afgelopen februari uit centraal Homs geëvacueerd tijdens een humanitair staakt-het-vuren, onder toezicht van de Verenigde Naties en de Rode Halve Maan. In de omgeving werden voedsel en medicijnen verstrekt.

Uitgehongerd
Correspondent Remco Andersen wijst op de grote armoede in de stad. "De rebellen worden uitgehongerd. Ik vraag me af of de regering daarop durft te vertrouwen. Ze zijn bezig het centrum van het land te veroveren en een val van het laatste bolwerk is een enorme overwiining."

"Dat het lastig wordt, hebben we twee maanden geleden ook gezien bij een evacuatie." Sommigen vinden dat de burgers ontzet moeten worden, anderen geven daar minder prioriteit aan. "Zowel aan de kant van het regime en rebellen zijn schoten gelost en in dit broeinest is het maar de vraag of er een einde komt aan het schietgeweld."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen