Syrie26 jun '14 23:49Aangepast op 27 jun '14 08:17

Obama wil half miljard voor Syrische rebellen

Auteur: ANP Nieuws

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Congres om 500 miljoen dollar (ruim 367 miljoen euro) gevraagd om niet-extremistische Syrische rebellen te trainen en uit te rusten.

Volgens het Witte Huis wordt alles gedaan om te voorkomen dat de Amerikaanse steun in handen valt van vijanden van de VS, die ook tegen de Syrische president Bashar al-Assad vechten.

Obama is sterk onder druk gezet door enkele parlementariërs om meer steun te geven aan de rebellen in de al 3 jaar durende oorlog. Een van hen is de Republikein en oud-presidentskandidaat John McCain. Obama is verweten dat hij maandenlang besluiteloos is geweest en dat Assad zo de kans heeft gekregen zicht te herstellen.

De Amerikaanse president had eind mei in een toespraak beloofd dat hij "de steun zou opvoeren voor diegenen in de Syrische oppositie die het beste alternatief bieden voor terroristen en wrede dictators''.

De VS willen echter voorkomen dat Amerikaans materieel terechtkomt bij radicale groepen als de Islamitische Staat in Irak en al-Sham en het aan al-Qaeda gelieerde al-Nusra Front. De rebellengroepen die steun zullen ontvangen worden vooraf doorgelicht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen