Syrie14 apr '14 05:03Aangepast op 14 apr '14 07:09

Syrische vluchteling in Jordanië in schulden

Auteur: ANP Nieuws

Syrische vluchtelingen zijn niet alleen ontheemd en vaak getraumatiseerd, maar kampen ook steeds vaker met een flinke schuld.

In stedelijke delen van Jordanië hebben zelfs 89 procent van de Syrische vluchtelingen schulden opgebouwd bij familie, verhuurders, winkeliers en buren.

Het land ontving sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië al 600.000 vluchtelingen en komt mede daardoor nu zelf in de problemen. De vluchtelingengezinnen komen er elke maand gemiddeld 166 euro tekort, blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van CARE.

Het betalen van de maandelijkse huur is een van de grootste zorgen van de Syriërs. ,,In Jordanië zijn de prijzen de laatste tijd gestegen en de huren zijn er vrij hoog'', stelt een woordvoerder van de Nederlandse tak van de hulporganisatie. ,,En als ze tijdens hun vlucht geld moesten betalen aan smokkelaars, is er vaak niet veel meer over.''

Werken in Jordanië
Wie zich als vluchteling heeft geregistreerd, mag werken in Jordanië, maar een baan vinden is lastig. ,,De werkloosheid is er vrij hoog en de concurrentie op de arbeidsmarkt is natuurlijk alleen maar groter geworden", weet de zegsman. Ongeveer 1 op de 5 van de vluchtelingengezinnen heeft wel een kostwinner. ,,We zijn blij dat toch nog een substantieel deel van hen een baan heeft kunnen vinden.''

Meer dan driekwart van de vluchtelingen in Jordanië zijn vrouwen of kinderen die vaak zonder partner of vader de grens zijn overgestoken. Volgens CARE worden tienerzonen hierdoor kostwinners en moeten sommige meisjes en jonge vrouwen huwelijksaanzoeken aanvaarden om rond te kunnen komen. Slechts 52 procent van de gevluchte Syrische jongens gaat naar school.

Gerelateerde artikelen