Syrie4 nov '14 16:03Aangepast op 4 nov '14 17:29

'Vrijspraak Syriëgangers op zijn plaats, bewijsvoering OM rammelt'

Auteur: Thijs Baas

Vrijspraak zou op zijn plaats zijn voor Syriëgangers Maher H. en zijn echtgenote Shukri F. Dat vinden de advocaten van de vermeende Jihadstrijders, op basis van de "rammelende bewijsvoering".

Shukri F. wordt met name verweten dat ze het uiteindelijk tot ronselaar schopte, zegt persofficier Wouter Bos. "Zij heeft een sleutelrol en dat betekent dat zij ook een hogere straf verdient. Wij verwijten haar ronselen van in totaal zes mensen en opruiing. Zij heeft jonge, kwetsbare mensen ideologisch rijp gemaakt om deel te nemen aan een jihadistische strijd die ongelofelijk gewelddadig is en dat rekenen we haar heel zwaar aan."

Maher H. wordt wat Bos betreft vooral gezien als een pion in het geheel. "Bij hem zie je een opbouw; hij oriënteert zich op de Jihad en schaft outdoor-spullen aan en reist daarna daadwerkelijk af. Eenmaal in IS-gebied zie je dat hij in bezit is van een Kalashnikov en daar ook mee poseert. We hebben meerdere foto's aangetroffen waaruit blijkt dat hij die Kalashnikov ook gebruikt om mee te oefenen. En dan maak je je schuldig aan voorbereidingshandelingen voor moord."

Gammele bewijsvoering
H.'s advocaat Peter Plasman wijst erop dat er nogal wat rammelt aan de bewijsvoering van het OM. "Er vechten geen vrouwen aan het front, zei een deskundige, maar er zijn veel foto's waar vrouwen met Kalashnikovs op staan. Dus het feit dat je op een foto staat niet betekent dat je daadwerkelijk gevochten hebt. Maar dat kan ieder normaal mens ook wel bedenken." Vrijspraak zou wat Plasman betreft op zijn plaats zijn.

En voor H,'s echtgenote, Shukri F., komt de strafeis extra hard aan, meldt haar advocaat Paul Kaiser. "De strafeis is pittig, erg hoog. Dat hadden we niet verwacht, in die zin dat het een jonge moeder is tegen wie de straf wordt geëist, die met haar geloof bezig is. Ze is niet bezig geweest met het oproepen tot Jihad of gewapende strijd, en dan komt het hard aan. Ze is er erg emotioneel onder."

Voorbereidingen
Syriëganger Maher H. (20) moet drie jaar de cel in als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Tegen zijn vrouw Shukri F. is 4 jaar geëist voor ronselpraktijken. De aanklagers eisten deze straffen dinsdag tegen hen voor de rechtbank in Den Haag.

H. heeft volgens het OM van maart 2013 tot begin februari 2014 voorbereidingen getroffen voor en daarna meegedaan aan de strijd in Syrië. Hij is de eerste zogenoemde Syriëganger die moet terechtstaan. Shukri F. probeerde in totaal zes mensen te werven en "geestelijk rijp te maken voor afreis naar Syrië'', vermoedt het OM. Onder hen waren een aantal vriendinnen en haar eigen man. Enkelen zijn ook naar Syrië afgereisd. Het OM portretteerde F. als een welbespraakte vrouw die stevig in haar schoenen staat en anderen probeert te overtuigen van de orthodoxe, salafistische islam.

F. ontkende maandag in de rechtbank dat zij verschillende mensen, onder wie haar echtgenoot, heeft geronseld voor de gewapende strijd in Syrië. Ook H. ontkende. Hij verklaarde dat hij in Syrië hulp heeft verleend. "Ik heb voedselpakketten uitgedeeld en gemaakt. Ook heb ik in een magazijn met hulpgoederen geholpen'', vertelde H maandag. "Ik moest onder meer voedselpakketten, dekens, kleding en medicijnen uit vrachtwagens en busjes halen.''

Het OM gelooft de lezing niet. Het is volgens de aanklagers duidelijk dat H. in Syrië heeft meegedaan aan de strijd. Dat blijkt onder meer uit een sms-gesprek met zijn moeder waarin hij volgens het OM repte van een aanval. Tegelijkertijd heeft het OM geen aanwijzingen dat H. hulp heeft verleend. "Waarom zie ik deze foto van u en geen foto van u met een voedselpakket?’’, vroeg de rechter hem. "Dan zou ik laten blijken hoe goed ik mezelf zou vinden. Dat wil ik niet'', antwoordde hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen