Syrie10 feb '14 01:18Aangepast op 10 feb '14 06:15

Syrische vredesconferentie hervat

Auteur: ANP Nieuws

De Syrische regering van president Bashar al-Assad en een deel van de oppositie die door het Westen en Arabische Golfstaten wordt gesteund, de Nationale Coalitie, moeten maandag weer aan de onderhandelingstafel in Genève gaan zitten.

EPA
EPA

Het wordt de tweede ronde van gesprekken op een vredesconferentie die 22 januari begon op aandringen van Assads trouwe bondgenoot Rusland en Assads oude vijand, de Verenigde Staten.

Vlak voor de tweede ronde verwijten regering en rebellen elkaar in de Syrische stad Homs humanitaire hulp aan al langdurig belegerde burgers te saboteren. De afspraak dat regering en rebellen samen iets aan het dramatische lot van de burgers zouden gaan doen, leek praktisch het enige resultaat van de vorige gespreksronde. Maar diplomaten vinden het belangrijkste dat de partijen elkaar überhaupt spreken en maandag terugkeren naar Genève.

Onder leiding van de speciale VN-gezant en bemiddelaar Lakhdar Brahimi wordt gedurende een week weer geprobeerd de wrede burgeroorlog op zijn minst te temperen. Officieel beoogt de conferentie de strijd te beëindigen en een voorlopig bewind te vestigen dat het verwoeste land naar betere tijden moet leiden. Maar dat lijkt geen haalbare kaart door de visie van Assad en het Kremlin.

Gerelateerde artikelen