Syrie2 dec '13 18:41

Rode Kruis: meer hulp Syrië nodig in winter

Auteur: ANP Nieuws

Met de winter in zicht wil het Rode Kruis de hulp aan de slachtoffers van de oorlog in Syrië uitbreiden.

In delen van het door burgeroorlog verscheurde land kan het de komende maanden flink gaan vriezen. Dat maakt de situatie nog nijpender. Het Rode Kruis komt echter nog zo'n 100 miljoen euro tekort om de hulpverlening komend jaar op peil te houden, zo liet de organisatie maandag weten.

Zo'n 9000 hulpverleners van het Rode Kruis en zusterorganisatie de Rode Halve Maan bieden allerlei vormen van hulp, van medische behandelingen en medicijnen tot drinkwater, voedsel en huisvesting. In de wintermaanden zijn ook zaken als warme kleding en dekens van groot belang. De organisatie waarschuwt dat nu al sprake is van een "duizelingwekkend tekort'' aan hulp en roept het publiek op een bijdrage te leveren.

Sommige van de 3 miljoen Syriërs die naar buurlanden zijn gevlucht, krijgen een creditcard. Op die manier kunnen ze zelf eerste levensbehoeften zoals huisvesting en medische zorg betalen.

In 2014 denkt het Rode Kruis in totaal 157 miljoen euro nodig te hebben om de slachtoffers te helpen. Ongeveer 65 procent van dat bedrag moet nog worden opgehaald.

Gerelateerde artikelen