Syrie19 dec '13 08:19Aangepast op 19 dec '13 08:47

'Geef ook humanitaire hulp aan Syriërs in oppositiegebieden'

Auteur: Pieter van den Akker

Artsen Zonder Grenzen dringt aan op humanitaire hulp voor Syriërs in gebieden die in handen zijn van de oppositie. Dat schrijven ze in een open brief aan de 22 landen die vandaag topoverleg voeren bij de Verenigde Naties.

Nu komt veel hulp niet aan bij mensen die leven in de gebieden waar de oppositie het voor het zeggen heeft. Dat probleem ontbreekt op de agenda van het topoverleg, zegt Artsen Zonder grenzen.

Controle regering
"Er wordt wel over gesproken, maar op dit moment is de situatie zo dat alle hulp die van de Syrische regering officieel het land in mag komen, vanuit Damascus binnen moet komen", vertelt directeur Arjan Hehenkamp van Artsen Zonder Grenzen op BNR. "Dat betekent dat de regering-Damascus de controle uitoefent op de hulp die naar de oppositiegebieden gaat. Dat betekent vervolgens weer dat er veel te weinig hulp naar die gebieden toe gaat."

Laat dat nou precies de gebieden zijn waar de hulp zo mogelijk nog harder nodig is dan op andere plaatsen, aldus Hehenkamp. "Het is wel mogelijk om illegaal hulp te bieden, zoals Artsen Zonder Grenzen dat op dit moment doet, via buurlanden als Turkije. Maar dat is een risicovolle optie. Het betekent automatisch dat er te weinig hulp geboden kan worden omdat het gevaarlijk en risicovol is."

7 miljoen Syriërs
Om hoeveel mensen gaat het, die verstoken zijn van hulp? "In het gebied dat tegen Turkije aan ligt, wonen ongeveer 7 miljoen mensen. Daar vallen plaatsen als Homs en Aleppo onder, gebieden die heel erg onveilig zijn en worden aangevallen. Daar zitten enclaves tussen die nu helemaal niet binnen te komen zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen