Syrie24 jun '14 17:43

'Fighting journalists' strijden hun eigen heilige oorlog met camera en kalasjnikov

Auteur: Thijs Baas

Het gevoel krijgen dat je een gevecht strijd voor de islam zoals de profeet dat in de zevende eeuw deed. Dat is de sensatie die de jihadstrijders zoeken die figureren in de YouTubefilm 'Oh oh Aleppo, de Spookstad'. "We hebben ons nog nooit zo goed gevoeld. Op dit soort momenten voel je je zo dicht bij Allah, het is bijna om te huilen."

De propagandafilm 'Oh, oh, Aleppo' is gemaakt door jonge jihadisten in de Syrische stad Aleppo. Ze kondigden de film maanden geleden al aan en hebben hem vandaag op YouTube gezet. correspondent Harald Doornbos bevindt zich momenteel aan de Syrische grens, op een steenworp afstand van de filmende jihadisten. Hij ziet de film vooral als een aanklacht tegen de boze buitenwereld, die de islam zou willen uitroeien.
 

Vrij normaal
De voornaamste spreker in de film komt over als een vrij normale figuur, die overtuigd is van zijn eigen gelijk, constateert Doornbos. "Het gekke is dat ik een paar kilometer van hem af zit, ik aan de Turkse kant, hij aan de Syrische kant. Je ziet in de film voornamelijk gemaskerde en bewapende Nederlandse kalifaatstijders door een uitgestorven Aleppo lopen, terwijl ze frontlinies bemannen. De maker van de reportage - zelf een jihadist - stelt de jongens steeds vragen. Het is propaganda, maar het geeft een aardig beeld van wat ze daar nou precies doen."

Het materiaal is alleen al uniek omdat het op  dit moment voor journalisten te gevaarlijk is, wegens het gevaar van kidnapping. Ze noemen zichzelf fighting journalists. De meeste journalisten hebben alleen maar de pen als wapen, maar deze jihadisten hebben de camera én de kalashnikov als wapen, waar ze ook echt mee vechten. , maakt het tot een soort heilige oorlog waar ze middenin zitten. En dát leidt ertoe dat er steeds meer mensen naartoe komen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen