Syrie20 nov '14 14:24

'Zes tot acht Maastrichtse jongeren naar Syrië gereisd'

Auteur: Pieter van den Akker

Zes tot acht Maastrichtse jongeren zouden zijn vertrokken naar Syrië. Dat meldt L1 Nieuws. De jongeren komen allemaal uit dezelfde wijk: Wittevrouwenveld.

Foto: ANP
Foto: ANP

Wat kun je vertellen over deze jongens?
Julian Buijzen van L1: “We weten helaas nog heel weinig. We zijn het op dit moment aan het onderzoeken. We hebben gemerkt dat het jongeren zijn die afkomstig zijn uit het Wittevrouwenveld, een wijkje in Maastricht. Sociale, lagere klasse, ook veel werkloosheid. Het zou waarschijnlijk gaan om Marokkaanse en Turkse jongeren.”

Wanneer zouden ze zijn vertrokken?
“Dat is nog gissen. We weten van twee jongeren dat ze begin september zijn vertrokken. En over de andere jongeren is nog maar heel weinig bekend.”

De gemeente bevestigt en ontkent het niet. Het enige wat zij zeggen is dat ze in Maastricht geen signalen hebben ontvangen over radicaliserende jongeren.
“We hebben contact gehad met welzijnswerkers in de wijk. Deze mensen staan dag en nacht in contact met jongeren, ouders en wijkmedewerkers. En zij zeggen dat er zes tot acht jongeren zijn afgereisd richting Syrië. De gemeente kon het gisteren bevestigen noch ontkennen en zojuist hebben ze ontkend dat dat getal klopt. Dus het is afwachten."
 

De jongerenwerkers vertellen blijkbaar niet aan de gemeente over geradicaliseerde jongeren?
“Dat is voor ons ook nog een raadsel. Er vindt overleg plaats. Dat zeggen beide partijen. Dus er is heel veel mogelijk. Het kan zijn dat mensen hun mond voorbij hebben gepraat of dat er toch dingen niet goed gecommuniceerd zijn. Maar er broeit zeker iets.”

Hoe verklaar je dat? Wat weet je van de wijk Wittevrouwenveld?
“Je zou het een Vogelaarwijk kunnen noemen, een kanswijk. Er is veel werkloosheid in de wijk en er zijn wat meer laag opgeleide inwoners. Een echt volksbuurtje, om het zo maar te zeggen. Daarvan zijn er natuurlijk meer in Maastricht, dus waarom het specifiek in deze wijk plaatsvindt, is nog afwachten. Maar we weten natuurlijk ook niet hoe het in de andere wijken zit.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen